Hőkapukat és digitális eszközöket alkalmaznak csütörtöktől az iskolákban

Október elsejétől kötelező a lázmérés az iskolákba történő belépéskor a diákok és a pedagógusok számára is.

Marton Attila, Juhász-Léhi István

Október 1-jétől a köznevelési intézményekben a belépéskor megmérik a diákok és a dolgozók testhőmérsékletét, hogy kiszűrjék a betegeket és csökkentsék a fertőződést

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az országos tiszti főorvos és az operatív törzs előírása alapján az iskolák tanulói és dolgozói kizárólag a testhőmérséklet ellenőrzése után léphetnek be az intézménybe csütörtöktől. A szakemberek a határértéket 37,8 fokban határozták meg. Amennyiben kétszeri mérés után a hőmérséklet meghaladja ezt az értéket, az érintett személy nem léphet az intézménybe.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a szervezet fenntartásában működő valamennyi intézménybe kerültek testhőmérséklet mérésére szolgáló eszközök,

az iskolák felkészültek a csütörtöktől kötelező lázmérésre.

Elmondta, a fennakadások elkerülésére a nagyobb intézményekben alternatív megoldásokat alkalmaznak, a legnagyobb intézményekben pedig, ahol reggelente egy kapun legalább négyszáz diák megy be, hőkapukat fognak beszerelni.

Néhol ez nem újdonság

Gulkai László, a Veszprémi Szakképzési Centrum Jendrassik–Venesz Szakgimnázium és Szakiskola igazgatója ennek kapcsán arról tájékoztatta a Naplót, hogy az általa vezetett intézményben szeptember elsejétől tették kötelezővé a „hőmérőzést”.

Mint mondta, az iskola költségvetéséből vásároltak hőmérőket, de pluszszemélyt nem kellett felvenniük.

Gulkai László a Naplónak nyilatkozva elmondta, nem lett hosszabb a beléptetés; amíg a tanuló a kezét fertőtleníti, addig megmérik a testhőmérsékletét. Eddig senkinek nem jelzett magasabb értéket, é

mivel egy hónapja így működik az iskola, mindenki elfogadta ezt a helyzetet.

Az iskolaigazgató azt nem tudta megmondani, hogy úttörők voltak-e a szeptember elsejei időponttal, ám minden bizonnyal az elsők között voltak, akik korábban léptek ez ügyben.

A hírek szerint hőkapukkal és digitális eszközökkel mérik majd az oktatási intézményekbe érkezők testhőmérsékletét az országban. Utóbbi eszközök közé tartozhatnak majd az érintés nélküli infravörös lázmérők, amelyek kijelzőjén a mért eredmény akár egy másodpercen belül megjelenik.

Október 1-jétől a belépéskor megmérik a diákok és a dolgozók testhőmérsékletét, hogy kiszűrjék a betegeket és csökkentsék a fertőződést Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– Megbízhatóak ezek a lázmérők – hangsúlyozta Zengő Elemér veszprémi házi gyermekorvos, aki már közel nyolc éve használ egy ilyen készüléket a rendelésén. Habár ezek jóval drágábbak a hagyományos és digitális lázmérőknél, az utóbbi években a járványtól függetlenül elterjedtek a pontosságuk miatt.

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet, a Covid-19 a gyermekek mintegy harmadánál teljesen tünetmentes, és minden hatodik-hetedik fiatalnál csak náthás tüneteket okoz, vagyis lázzal nem jár. Zengő Elemér úgy vélte, a szülők minden esetben, a mostani járványhelyzetben pedig különösen aggódnak a gyermekeikért, és egy betegség tünetei, így a láz is már jó eséllyel az iskolába indulás előtt kiderül, és

a felelős szülők ilyenkor nem engedik közösségbe a gyermeküket.

A háziorvos ugyanakkor megjegyezte, nincs jobb megoldás, mint ezzel a módszerrel is kiszűrni a potenciálisan koronavírusos fertőzötteket. Zengő Elemér kérdésünkre kitért rá, a testhőmérséklet-mérés pszichés hatású a társadalom tagjaira, mert azt az üzenetet közvetíti, hogy közösségbe csak egészségesen menjen bárki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában