A testületi ülésen három közterület is nevet kapott

2020.10.30. 07:00

Közgyűlés Veszprémben: Elkezdődhet a parkolóház tervezése

Közterületek elnevezéséről, a vérellátó melletti parkoló önkormányzati vagyonkezelésbe vételéről és a Március 15. utcai uszoda és sportcsarnok energetikai felújításáról szóló pályázat visszavonásáról is döntöttek a képviselők a csütörtöki testületi ülésen.

Marton Attila

A most nyolcvan férőhelyes parkoló helyén egy többszintes, akár 200 gépjármű befogadására alkalmas létesítmény épülhet a vérellátó mellett

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Hartmann Ferenc (MSZP–LMP–P) frakcióvezető indítványozta, hogy az önkormányzat vizsgálja meg, hogyan lehet a lakossági igényeknek megfelelően megvalósítani a gyalogos és kerékpáros átkötést a Cholnoky városrészről a Látó-hegyre, valamint azt, hogy a Kalmár tértől messzebb épüljön meg az új körforgalom.

Porga Gyula (Fidesz–KDNP) polgármester elmondta, a körforgalom építése már folyamatban van, ha megoldható lett volna, akkor arrébb tervezik a szakemberek. A Látóhegy megközelítéséről elmondta, jogos a lakossági igény, ugyanakkor nem része a mostani beruházásnak az átkötés, erre a jövőben kell megtalálni a költségvetési forrásokat. A közgyűlési többség elutasította az indítványt.

A csütörtöki testületi ülésen Katanics Sándor (DK–Szakszervezet) frakcióvezető napirend előtt azt kérdezte a polgármestertől, hogy milyennek értékeli a közösségi közlekedés színvonalát. Porga Gyula elmondta, a két évvel ezelőtti állapothoz képest jobb minőségű a szolgáltatás, a felére csökkent (15 év) a buszok átlagéletkora. Hozzátette, akkor lenne elégedett, ha a jelenlegi flottát le tudnák cserélni új vagy néhány éves autóbuszokra. Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz–KDNP) napirend előtti felszólalásában bejelentette, hogy Idősbarát önkormányzat díjat nyert el Veszprém idén. A város az elismerést Szente József, az Idősügyi Tanács napokban elhunyt társelnöke emlékének ajánlja.

Három közterület is nevet kapott. A Rákóczi Ferenc és Buhim utcát összekötő köz a Sörház lépcső nevet kapta. Kádártán a Lánci utca folytatásaként a Lánci köztől a Püspökréti utcáig húzódó szakaszt ezek után Jégvirág utcának nevezik, míg a Hangvilla melletti tér neve Magyar–lengyel barátság park lesz. Az önkormányzat vagyonkezelésébe kerül a vérellátó melletti parkoló, ahová parkolóházat tervez a város. A közel kétezer négyzetméteres ingatlan jelenleg állami tulajdonban, és a Csolnoky Ferenc Kórház vagyonkezelésében van. Azzal, hogy a megyeszékhely kezelésébe kerül a terület, el tudják indítani a parkolóház tervezését. Ahogyan arról lapunkban beszámoltunk, a most 80 férőhelyes parkoló helyén egy többszintes, akár 200 gépjármű befogadására alkalmas létesítmény épülhet.

A most nyolcvan férőhelyes parkoló helyén egy többszintes, akár 200 gépjármű befogadására alkalmas létesítmény épülhet a vérellátó mellett
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Visszavonja a Március 15. utcai uszoda és sportcsarnok energetikai felújítására beadott pályázatot az önkormányzat, mert több mint egymilliárd forint önerővel kellett volna kiegészíteni a támogatást. Gerstmár Ferenc (MSZP–LMP–P) képviselő jövőt firtató kérdésére Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, az uszoda csak a korszerűtlen gépészeti rendszerének felújításával működtethető hosszú távon. Elvi hozzájárulást adott a testület ahhoz, hogy Matl Péter szobrászművész Megbékélés című, Szent Istvánt és Koppányt ábrázoló alkotása kerüljön a Pápai út–Avar utca kereszteződésében épülő körforgalomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában