Segítő tevékenységek a rák leküzdése után

2020.11.22. 07:00

Életszemlélet-változás a diagnózist követően

Amikor valakinél mellrákot diagnosztizálnak, az érintett a kezdeti sokk következtében a lehető legrosszabb kimenetelre gondol. Pedig ha időben felismerik a daganatot, nagyon jó eséllyel gyógyítható a betegség. Azonban a hirtelen jött rossz hír feldolgozását követően, a betegség hatására a mellrákban érintettek többsége optimistábbá válik, mi több teljesen megváltozik az életszemlélete és az értékrendje. Hogy mi okozhatja náluk ezt a legtöbbször pozitív változást? Désfalvi Judit pszichológus fejti ki véleményét a témához kapcsolódóan.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: shutterstock

Amikor valakinél mellrákot diagnosztizálnak, feje tetejére fordul a világa, a betegek ezt követően többnyire sokkal jobban értékelik az élet apró örömeit is.

– A pácienseim a diagnózist követően, a kezdeti sokk után kezdenek el igazán élni. Ekkor döbbennek rá, hogy az élet véges, és ezért minden percet meg kell élni. Életszemléletük sokkal pozitívabb lesz, még ha esetleg áttét is felmerül, optimistábban állnak már a betegségükhöz.

– Ez az életszemlélet-váltás minden érintettnél máskor alakul ki. Fontos, hogy megértsék a betegséget és a kezelési folyamatokat, hogy mi miért történik. A legtöbb nő retteg a kemoterápiától, mert attól kihullik a haja. Ilyenkor azt szoktam nekik mondani, hogy a hajhullás egy pozitív visszajelzése a testnek a kezelésre, mert azt jelzi, hogy hat a kemó – nyilatkozta Désfalvi Judit. Hozzátette, hogy a pozitív életszemléleten kívül a rák leküzdése után sok beteg kezd olyan tevékenységbe, amivel segíteni tud sorstársainak. Betegklubokba lépnek be, ahol önkéntes feladatokat vállalnak, vagy az egészséges táplálkozásról indítanak blogot, ezzel segítve betegtársaikat. Vannak olyan mellráktúlélők, akik valamilyen alkotótevékenység – mint például a horgolás – felé nyitnak. Ennek oka, hogy valami maradandót szeretnének készíteni, az alkotásaikkal pedig örömet szeretnének szerezni mellrákban érintett társaiknak.

Az időben diagnosztizált betegség jó eséllyel gyógyítható, emiatt szükséges rendszeresen részt venni a szűrővizsgálatokon Fotó: shutterstock

– Ahhoz, hogy ez az új egyensúlyi állapot minél előbb kialakuljon, fontos, hogy az érintettek megkapják a családjuktól, párjuktól és környezetüktől a megfelelő támogatást. Ehhez az is szükséges, hogy a beteg nyíltan beszéljen érzéseiről, és minden félelmét megossza környezetével. Amennyiben valaki megkapja a megfelelő támogatást, új életszemlélete akár három hónap alatt kialakulhat. Számomra mindig igazán inspiráló látni, hogy mekkora erő van a pácienseimben. A betegség leküzdése mellett egy teljesen új életet kezdenek el, aminek a célja az élet értékelése és mások segítése. Ezenkívül életre szóló barátságok szövődnek, miközben a hölgyek egymás lelki támaszai. Az általam vezetett önsegítő csoportokban a résztvevők például már szinte családtagként kezelik egymást – egészítette ki Désfalvi Judit.

A mellrák igazán nyomasztó betegség, ami egyre több nőt érint a világon. A betegséggel megküzdők kitartása, pozitív hozzáállása és ereje mindenki számára példaértékű lehet. Ma már az időben diagnosztizált betegség jó eséllyel gyógyítható, emiatt szükséges részt venni a szűrővizsgálatokon, valamint havonta elvégezni az emlőönvizsgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában