Hibrid oktatási rendszer lépett életbe a szakképző iskolákban

Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek, a szakképző iskolákban azonban nem maradnak el a gyakorlati órák.

Juhász-Léhi István, Laskovics Márió

20200520 Pápa, Acsády Ignác Szakképző Iskola. Asztalos szakvizsga. A képen Izsa Dominik 11/C oszutályos tanuló Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere külön határozatban rendelkezett november 10-én a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről az iskolákban. Ebben olvasható, hogy szükség vagy igény esetén egyéni és kis csoportos konzultációk megszervezése a digitális munkarend ideje alatt is lehetséges. Szakiskolában, szakgimnáziumban és készségfejlesztő iskolában a gyakorlati oktatás az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartása mellett a jelenlegi formában is megtartható, ha az online nem valósítható meg.

A Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) iskoláiban hibrid oktatási rendszert vezettek be, mindezt Pap Máté kancellár nyilatkozta lapunknak. Elmondta azt is, a hibrid oktatás azt jelenti, hogy a szakmai elméleti, illetve a közismereti órákat online oktatás keretein belül, míg a szakmai tárgyak gyakorlati óráit tanműhelyben tudják megtartani. – Fontos, hogy a pandémia szerinti biztonsági előírásokat betartsuk, de a gyakorlati órákat meg tudjuk tartani – tette hozzá. A digitális munkarend információink szerint november 11-én lépett életbe a VSZC iskoláiban.

Gyakorlati óra védőmaszkban Fotó: Archív/Pesthy Márton/Napló

A Pápai Szakképzési Centrum – pápai, várpalotai, sümegi és zirci – intézményeiben szintén hibrid oktatást vezettek be november 11-től. Berta Ildikó főigazgató megkeresésünkre elmondta, a pápai Jókai közgazdasági technikum és kollégiumban az őszi érettségi szóbeli vizsgáit tartják a napokban, a szintén pápai Acsády technikum és szakképző iskolában a szakmai gyakorlati órákat a járványügyi előírások mentén, létszámstoppal, kis csoportokban, de személyes jelenléttel – illetve, ahol lehetőség van rá, ott online – szervezik meg. A többi iskolában is így, hibrid módon oldják meg az oktatást, tudtuk meg a főigazgatótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában