Fontos a lelki békénk is

2020.11.30. 07:00

Udvardy György érsek: Advent a remény újjáélesztésének ideje

Szombaton este a Szentháromság téren Udvardy György érsek és Ovádi Péter országgyűlési képviselő gyújtotta meg az első gyertyát a Veszprémi Érsekség és a veszprémi önkormányzat adventi koszorúján.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Nagy Károly apátkanonok Szent Márk könyvéből idézett evangéliumot, ami után Udvardy György érsek elmondta: megszoktuk, hogy ilyenkor az előkészület megelőzi advent kezdőnapját, sokan készülnek, ajándékokkal várják a vásárlókat, akik szeretteik, rokonaik, barátaik köszöntésére készülnek, ám most ez nincs így.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Hiányzik a megszokás, amely az ünnepet előkészíti. Hiányzik az, ami bennünk a várakozást felszítja, és marad a lényeg: az Isten és az ember kapcsolata – fogalmazott az érsek. – Nem könnyű ez, mert átéljük ebben a választott nép várakozását, gyötrelmét, az emberiség fájdalmát. A mostani körülmények közepette, amikor szeretteinktől és a közös ünnepléstől távol készítjük lelkünket az Úr érkezésére, halljuk napról napra az aggasztó híreket, és látjuk mindazok munkáját és gyötrelmét, akik az egészségért és az életért küzdenek, ezért könnyű úgy gondolni – mint ahogyan az emberiség számtalan pillanatában gondolta –, hogy Isten nincs is, vagy, ha van, távol van, és nem érdekli, mi van az emberrel. Elvész a remény, azonban az advent a remény újjáélesztésének ideje.

Udvardy György érsek kiemelte:

Isten az, aki érkezik, Isten az, akinek fontos az ember és küldi a fiát.

Isten az, aki a fia megtestesülése által megadja az erőt, hogy új módon ünnepelhessünk, új módon bízzunk az Istenben, az ő jövőjében, amiben benne van az ember.

– A gyertyaláng, ami majd itt lobog, erősítse a város lakóit, a fiatalokat, időseket, a családokat, tanárokat, orvosokat és ápolókat. Erősítse a remény ébren tartásában. A gyertya lángja az isteni reménynek a jelenlétét erősíti bennünk – mondta az érsek.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ovádi Péter országgyűlési képviselő azzal kezdte, ugyan tavasszal reménykedtünk benne, hogy életünk visszatérhet a régi kerékvágásba, most mégis úgy tűnik, hogy adventkor is az a legfontosabb, hogy figyeljünk egymásra.

– Fizikai egészségünk mellett fontos a lelki békénk is. Ezt viszont csak úgy érhetjük el, ha nem vágunk el magunktól másokat – mondta ünnepi beszédében Ovádi Péter. – Ha be is zárkózunk, lelkünket még szélesebbre tárjuk ki mindenki előtt. Az advent igazi lényege a lelki feltöltődésben, a magunkba fordulásban, majd a szeretetben teljes kitárulkozásban rejlik. Ezt meg lehet most tenni egy-egy jó szóval, egy üzenettel, egy levéllel.

 

Hangsúlyozta, a veszpré­miek ismét bebizonyították, hogy ilyen időkben is mennyire összetartó közösséget alkotnak, ugyanis türelemből, józanságból példát mutatnak a megyeszékhelyen élők nemcsak egymásnak, hanem az országnak is. Arra kért mindenkit, ne veszítsük el a bizalmat egymásban, magunkban és Krisztusban sem, és akkor jövőre újult erővel, bizakodva nézünk elébe egy szebb és békésebb időszaknak.

Az ünnepi eseményen Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója, érdemes művész Paksi Gáspár katolikus költő versét szavalta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában