Újranyitottak az üzletek Ausztriában – magyar munkavállalók meséltek az első nap tapasztalatairól

A november 17-én bevezetett, rendkívül szigorú korlátozásokat követően, a hétfői napon újranyithattak az üzletek Ausztriában. Nyugati szomszédunknál dolgozó magyarokat kérdeztünk az első nap tapasztalatairól.

Varga Richárd, veol.hu

Forrás: pixabay.com

Ildikó a legnépszerűbb bécsi bevásárlóközpont, a Shopping City Süd egyik üzletének eladója. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy az újranyitás napján teljesen megtelt a város legnagyobb plázája.

- Szerencsére az emberek komolyan veszik a szabályokat. Többnyire türelmesek és kedvesek, de természetesen, mint mindig, most is van egy-két renitens, aki nem hajlandó betartani a szabályokat. Az ő kiszűrésük és az üzletek ellenőrzése miatt folyamatosan járőröznek a rendőrök is az emeleteken – mesélte.

Hozzátette, hogy maszk mindenkin van, viszont az előírt távolságot lehetetlen betartani.

- A szábályok szerint tíz négyzetméterenként egy ember lehet az üzletben. A maximális létszámot így kontrollálni tudjuk, folyamatosan számoljuk az embereket, és csak annyi vásárlót engedünk be, amennyit szabad. Az ellenőrzésre szükség is van, mert szinte mindenhol le vannak árazva a termékek, ezért aztán nagyon sokan érkeznek, hogy megvegyék többek között a karácsonyi ajándékokat is – számolt be a helyzetről Ildikó.

Zoltán szintén Bécsben dolgozik, egy olasz konyhára specializálódott vendéglátóegységben készíti a különböző tésztaételeket.

Mint mondta, az éttermek ugyan még nem nyithattak meg, de elvitelre már lehet kérni a helyszínen is az ételeket, így három hét kényszerszünet után ők is újra munkába állhattak.

- Az emberek csakis a folyosón, illetve az étterem előtti részen várakozhatnak. Bent egyszerre maximum tíz vendég tartózkodhat nálunk.

A látottak alapján Zoltán úgy véli, a november 17-i bezárások előtti állapotok tértek vissza, mikor is minden üzlet előtt hosszú sorokban álltak az emberek, és várták, hogy bejussanak.

- A keddi nap különösen érdekes lesz, mivel december 8-a ünnepnap Ausztriában. A Shopping City kivételével tulajdonképpen minden bolt zárva lesz, éppen ezért ott elég nagy tömegre lehet számítani. Remélem, nem lesz káosz! – fogalmazta meg aggodalmát Zoltán.

Krisztina egy Bécs melletti szállodában dolgozik, és a munkából hazafelé tartva meglátogatta a határ mellett élő magyarok kedvelt bevásárlóhelyét, a parndorfi outlet üzleteket. Tapasztalatait megosztotta velünk.

- Sokan voltak, de nem volt tömeg Parndorfban. Nagyjából olyan volt a helyzet, mint a korlátozások előtt, szeptember és október környékén. Bizonyos boltok előtt hosszú sorok álltak, mivel csak annyian mehettek be, ahányan kijöttek. A legtöbb üzlet nagy akciókat hirdetett, ezért biztosan egyre többen érkeznek majd az elkövetkezendő napokban, hogy karácsonyra vásároljanak – mondta.

Krisztina szerint a hétfői napon kulturáltan kezelték a helyzetet a vásárlók, mindenki türelmesen várakozott. Ez persze nem is véletlen, hiszen itt is folyamatosan járőröztek a rendőrök.

Sebastian Kurz osztrák kancellár rendelkezéseinek értelmében a kijárási korlátozás már csak este nyolc és reggel hat óra között érvényes, az iskolák első nyolc évfolyamán újra megkezdődött a normál oktatás, a könyvtárak és a múzeumok is kinyitottak, továbbra is zárva maradnak azonban a sportlétesítmények, a színházak, a klubok és a mozik. Az éttermek csak elvitelre adhatnak ki ételt. Idén a karácsonyi vásárokat nem tartják meg Ausztriában sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában