Erőt ad nekik a támogatás

2021.01.05. 07:00

Apró csodák egy kemény esztendőben a Janka Tanyán

Öt éve működik már a településen a Janka Tanya Tótvázsonyban, amely nappali ellátást, fejlesztő és rehabilitációs foglalkoztatást biztosít autista és értelmi fogyatékkal élő fiatal felnőttek részére.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A kis közösség több ünnepséget is tervezett a jubileumi esztendőben, de a járvány miatt ezek elmaradtak. Nehéz évet zártak, ám történtek velük apró csodák.

2020 márciusától a foglalkoztatást otthoni munka váltotta fel a járványhelyzet miatt a Janka Tanyán. Mivel a munkatársak nem látogathatták a tanyát, ezért az alapítók, Bárányos Katalin és Janneke Brinks hetente meglátogatták őket, házhoz vitték a foglalkoztató eszközöket, az otthon végezhető feladatokat.

Áprilisban aztán már újra dolgozhattak, de csak a szabadban.

– Mivel rengeteg ember megfordul a bevásárlóközpontokban, a járványhelyzetben nem mertük bevinni a vevőtérbe a munkatársakat, hogy árut pakoljanak. Egyeztettünk az egyik áruház vezetésével, és csak januártól megyünk majd újra dolgozni a raktárba, ahol nagyon jók a higiéniai feltételek, és védett körülmények között dolgozhatnak a foglalkoztatottjaink – mondta Bárányos Katalin. A Janka Tanya alapítója kitért arra is, hogy a fiatalok már nagyon várják, hogy újra munkába állhassanak az áruházban. Nekik ugyanis nehéz megérteni, hogy mi az a járvány, és miért nem mehettek a szupermarketbe. Szerencsére a Bakony Panzióban vírusmentes környezetben dolgozhattak a szabad levegőn, és a tótvázsonyi önkormányzat részére is végezhették a megszokott kültéri feladatokat.

A 2020-ban jubiláló foglalkoztatóközpont az elmúlt négy esztendőt pozitívan zárta, de mivel tavaly elmaradtak a tavaszi és adventi vásárok, és a veszprémi szupermarketben sem dolgozhattak, ez nagy pénzkiesést jelentett, és 700 ezer forint mínusza keletkezett a Janka Tanyának.

Sok karácsonyi ajándéktárgy készült a Törpegyárban
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A „túlélés” mellett szerencsére történtek velük jó dolgok is. Például a saját kertjükben termesztett zöldségeket mind eladták. A Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület gyűjtést szervezett részükre a felajánlható adó egy százalékra vonatkozóan. Októbertől egy új foglalkoztató pedagógus, Czimondor Henrietta csatlakozott a csapatukhoz, általa a fejlesztő foglalkozások és a termelői munka még hatékonyabban működhet.

Nagy örömükre a holland és a magyar vásárlók is rátaláltak a termékeikre, és a közösségi portálon meghirdetett ajándéktárgyak közül nagyon sokat megrendeltek. Az úgynevezett Törpegyárban a raklapokból készített karácsonyi manóknak volt a legnagyobb sikerük. 104 darabot rendeltek meg ezekből, ami egy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató fiatal vállalkozás számára óriási sikernek számít.

Egy másik örömteli dolog, hogy a Janka Tanyát bemutató Hosszú út című riportfilmet beválasztották a berlini Courage Film Festivalra. A film után több televíziós csatorna is érdeklődik.

A Janka Tanya alapítói és munkatársai számára erőt ad az, hogy sokan, sokféle módon támogatják őket. A tavalyi év megtanította őket a rugalmasságra és arra, hogy a lehetőségekre fókuszáljanak. Habár együtt sírtak és nevettek, de a nehézségek ellenére is működtek és állták a sarat ebben a kihívásokkal teli esztendőben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában