durrogtatás

2021.01.06. 07:00

Rengeteg kutya futott világgá szilveszterkor, folyamatosan dolgoztak a Veszprém megyei állatmentők

Rengeteg kutya menekült el szilveszterkor a tűzijáték miatt, többet elütöttek, erről beszéltek állatmentők. Az állatorvos azt mondta, az ebeknek kitűnő a hallásuk, így az erős durrogtatástól nagyon megijedtek, ráadásul a négylábúak nem tudták, mi történik, így félelmükben fejvesztve, semmit nem nézve menekültek.

Kovács Erika

Antal Laura egy kis védencével. Szerinte szilveszterkor jobb lenne egy látványos, de csendes lézer show, amitől nem ijednének meg a kutyák Fotó: Vahur Állatvédő Egyesület

Idén nem lehetett közterületen tűzijátékozni, de a kertekben, udvarokban igen, és ezzel éltek is sokan, erről beszéltek az állatmentők, akiknek így nem volt nyugodt a mostani év vége sem. -Január másodikán még folyamatosan érkeztek hozzánk a hívások, egyfolytában mentünk, mentettünk, ezt mondta Antal Laura, az ajkai Vahur Állatvédő Egyesület vezetője. Ők 15 kutyát hazajuttattak, több náluk kötött ki, mert nem volt azonosító chipje. Egy nagytestű ebet elütöttek Ajka és Kolontár között.

Antal Laura egy kis védencével. Szerinte szilveszterkor jobb lenne egy látványos, de csendes lézer show, amitől nem ijednének meg a kutyák
Fotó: Vahur Állatvédő Egyesület

Az ajkai állatmentő felidézte, nagy volt a durrogás szilveszterkor az udvarokban, a kertvárosi részeken. Sok kutya a szomszéd tűzijátékozása miatt menekült el. Antal Laura szerint a pirotechnikai eszközök helyett sokkal jobb lenne szilveszterkor a látványos, de csendes lézer show.

Rengeteg munkája volt a veszprémi Ultimátum Állatvédelmi Alapítványnak is. Megtudtuk tőlük, szilveszterkor nagyon sok kutya rohangált a tűzijáték miatt, még január 3-án is mentették őket. Harminc ebet juttattak haza, tíznél pedig segítettek a gazda megtalálásában. Meggyőződésük, csak a teljes tiltás változtathatna a helyzeten. Veszprémben nem tűnt el kutya, de a környéken sokan elfutottak a durrogás miatt. Az állatmentők szerint abban, hogy rengeteg kutya fut el szilveszterkor, felmerül a gazdák felelőssége is, mert nem zárták el az állatokat, és gátat szabhatna a kóborló, menekülő kutyák miatt kiszabott bírság is. -Rend volt Balatonfüreden és környékén szilveszterkor. Egy telefon érkezett a menhelyhez eltűnt kutya miatt, de hamar előkerült, tudtuk Gáspár Ákostól, az ebmenhely önkéntesétől.

-Nem kedvelem a tűzijátékot, ami felesleges és értelmetlen, jegyezte meg Moharos Roland. A várpalotai állatorvos kiemelte, a kutyáknak kitűnő a hallásuk, így a durrogások rendkívül ijesztőek számukra. A hatalmas zajtól megrémülnek, nem tudják, mi történik, így semmire sem figyelve, fejvesztve elmenekülnek, és sajnos többet elütnek az autók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában