traktor, hótoló, seprőgép

2021.01.25. 11:00

Sikeresen pályázott Szentimrefalva

Négy pályázatot nyert a Magyar falu programban a 205 lelkes település. Az egyiken 6 985 000 forintot kaptak közterületek karbantartására használt eszközök beszerzésére.

Tisler Anna

Fotó: Tisler Anna

A traktort, hótolót, homlokrakodót, seprőgépet és szállítógépet a minap adta át Fenyvesi Zoltán, a térség országgyűlési képviselője Zalavölgyi László polgármesternek. Az átadást követően a polgármester bemutatta a polgármesteri hivatal megújult épületét. A tavaly elkészült beruházásra, amelynek része volt a külső és belső felújítás, a hőszigetelés és a nyílászárók cseréje, 2019-ben nyert a község 12,9 millió forintot. Az elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlására 3,2 millió forintot kaptak, az ingatlant már meg is szerezték.

Zalavölgyi László elmondta, régi tervük volt, hogy megszerezzenek egy lakhatásra is alkalmas ingatlant arra az esetre, ha katasztrófa vagy rendkívüli időjárás miatt valaki háza megrongálódik és a kárt szenvedettet átmenetileg el tudják helyezni. Távlati céljuk, hogy az épület hátsó részéből falumúzeumot alakítsanak ki. A temetői infrastruktúra fejlesztésére csaknem négymillió forintot fordíthatnak, az összegből a kerítés javítása, egy új kis és nagy kapu és egy út térkövezése készül el, az árajánlatokat már bekérték, a munkálatok várhatóan tavasszal kezdődnek.

Részt vettek az országos fásítási programban, a nyert 10 keskenylevelű kőrisből ötöt a temetőparkolóban a többit a falu határában ültették el.

A polgármester köszönetet mondott a támogatásért Feny­vesi Zoltánnak, és kérte a segítségét a művelődési ház tervezett bővítéséhez és felújításához, valamint a buszmegálló mögötti területen játszótér kialakításához. Szeretnék folytatni az eszközbeszerzést, pótkocsira, ágaprítóra és gyűjtős fűnyíróra volna szükség.

A gépeket a Magyar falu program támogatásával vásárolta a község Fotó: Tisler Anna

Fenyvesi Zoltán elmondta, a Magyar falu program a kistelepülések fejlesztésére és a népességmegtartó erejének növelésére jött létre. A pályázaton elnyerhető néhány millió forintból egy kistelepülésen az infrastruktúra és az életminőség jelentősen fejleszthető. A falusi csok vonzóbbá tette a fiatalok számára is a falusi életformát. A falvakban szinte nincs eladó ház, nemcsak a népességcsökkenést sikerült megállítani, de van olyan település, ahol a születések száma magasabb, mint a halálozásé. A képviselő hozzátette, nem a Magyar falu programban, de lehetőség nyílik az épített környezet, a templomok felújításának támogatására is. Az egyházközség beadta a pályázatot a Szent Imre római katolikus templom felújítási támogatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában