Veszprémben is oltják a patikák munkatársait

Megkezdődött a gyógyszertári dolgozók csoportos oltása a megyeszékhelyen kedden.

Marton Attila

20200721 Tapolca Stark patika. Stark Borbála gyógyszertárvezető, a megyei gyógyszerészkamara elnöke Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Mint ismert, a koronavírus elleni oltóanyagot első körben az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakói és dolgozói kapják meg.

Kedden a veszprémi szakrendelőben új oltópont nyílt a korábbiak – veszprémi, pápai és ajkai kórházak, balatonfüredi szívkórház – után. Stark Borbála, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Veszprém Megyei Szervezetének elnöke, patikavezető elmondta, szakmájuk dolgozóinak többsége beadatja az oltást. Mint mondta, a gyógyszertárban dolgozók a vírusnak az egyik leginkább kitett csoport, ezért is örülnek a lehetőségnek, hogy az elsők között kapják meg a vakcinát.

A gyógyszertárvezető elmondta, tapolcai patikájának hat dolgozójával vettek részt kedden délelőtt az oltáson: először egy kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben a rendszeresen szedett gyógyszerekkel és krónikus betegséggel kapcsolatos kérdések szerepeltek. Az oltásról elmondta, fájdalommentes volt, alig lehetett érezni a 0,3 milliliter oltóanyag beadását. A résztvevők oltási lapot kapnak, amelyen az oltóanyag adatai, az oltás napja és a második adag beadásának időpontja is szerepel. Stark Borbála kiemelte, az oltás kockázata és mellékhatásai eltörpülnek a Covid-19 lehetséges következményeihez képest.

Stark Borbála kiemelte, a gyógyszertárak dolgozóinak többsége él az oltás lehetőségével Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az oltásra első körben egészségügyi dolgozóként a gyógyszertárak munkatársai is jogosultak. Veszprém megyében közel 265 gyógyszerész dolgozik, az asszisztensek száma ennek mintegy másfélszerese lehet. Magyarországon a korábbi adatok szerint 5500 gyógyszerész és mintegy 7-8 ezer gyógyszertári asszisztens van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában