Közösségépítő projekt

2021.02.02. 11:30

Fotószafari után nyílt meg a Pannon Egyetem laboratóriuma

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara hétfőn tartotta a Társadalmi innovációs nemzeti laboratórium projekt nyitórendezvényét, melyet egy többnapos Veszprémi fotószafari előzött meg.

Horváth Virág

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Társadalmi innovációs nemzeti laboratórium (Tinlab) az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pannon Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Hárfa Alapítvány alkotta konzorciumi együttműködésben valósul meg. A projekt egészének egyik központi eleme a közösségépítés, a közösségi innováció.

A Társadalmi innovációs nemzeti laboratórium projekt megnyitóján Fehérvölgyi Beáta, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának a dékánja elmondta, a hagyományostól eltérő, viszont széles közönséget megmozgató nyitóprogrammal készült a kar, január végén ugyanis fotószafari keretében a városi attrakciók felkeresésére és felismerésére ösztönözték a lakosságot.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, nagyon örül a nemzeti laboratóriumnak, és annak, hogy a Pannon Egyetem is a munka részese lehet.

– Ebben az évezredben már nagyon sok válságot éltünk át, az egyiket éppen most, a pandémiát. Az egészen biztos, hogy ezeknek a válságoknak a megoldása a társadalom átalakulásában rejlik. Tehát olyan innovációra van szükség, amely a társadalmat a változó viszonyok között is működőképessé teszi – tette hozzá.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke köszöntőjében kiemelte, egyetem nélkül gazdaságfejlesztést csinálni ma már lehetetlen.

– Az innovációs nemzeti laboratóriumtól azt várjuk el, hogy összegyűjti azokat az embereket, akik értenek a társadalmi innováció folyamatához, tapasztaltak, és ezt megmutatjuk nemzetközi fronton – tette hozzá Birkner Zoltán.

Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosáért és az északnyugat-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzátette, az egyetemek nemcsak „tudásgyárak” lesznek a jövőben, hanem a gazdasági növekedés motorjai is.

– Az EKF-projekt úgy indult el harminc éve, hogy közösséget teremtsen. Az innovációs laboratórium olyan kitörési pont, amely hosszú távon a Veszprém–Balaton 2023 stratégiáját is erősítheti – fűzte hozzá Navracsics Tibor.

Porga Gyula, Veszprém pol­gármestere köszöntőjében elmondta, az a feladata, hogy a veszprémiekkel közösen ne csak várost, hanem közösséget is építsen.

– Az EKF-győzelemben nagy szerepe volt a Pannon Egyetemnek, és biztos, hogy a nemzeti labor által olyan tudással gyarapodunk, mely hasznos lesz a mindennapokban – tette hozzá Porga Gyula.

Csillag Zsolt, az egyetem kancellárja kiemelte, az innovációs folyamatokat ki kell egészíteni társadalmi kérdésekkel, fogyasztói magatartással, társadalmi attitűddel, hogy a megfelelő társadalmi beágyazódás biztosított legyen.

– A nemzeti laboratórium nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy ezen az összetett, mondhatni, horizontális területen létrehoz egy egységes fogalmi keretrendszert, ami jelenleg nem elérhető sem Magyarországon, sem az Európai Unióban – tette hozzá.

A Veszprémi fotószafari fővédnöke Navracsics Tibor kormánybiztos volt. A fotószafari nyereményeit a tegnapi megnyitó keretén belül sorsolták ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában