természeti látványosság

2021.02.15. 16:00

Impozáns látványt nyújt a téli Macska-lik

Jéggé dermedt vízesést fotózott a Kab-hegyen úrkúti olvasónk, aki egy kevésbé ismert, de mindenképpen érdekes természeti látványosságra hívja fel a természetkedvelők figyelmét.

Horváth Gábor

Forrás: Olvasó/Józsa Balázs

- Egy családi kirándulás alkalmával látogattuk most meg az általunk jól ismert, és az év több szakában is gyakran megtekintett Macska-lik víznyelőbarlangot a Kab-hegy északi oldalában. Sok-sok legenda fűződik hozzá, de már a nevének eredete is érdekes: egyesek szerint egy ásító macska szájához hasonlít a víznyelő sziklás szádája, azaz bejárata – mondta el úrkúti olvasónk, Józsa Balázs, akitől megtudtuk: a középső eocén mészkőben képződött víznyelő a bazalt felszínen összegyűlő hóolvadék vizeket, az intenzívebb és hosszan tartó esőzések eredményeként kialakuló patakocska vizét vezeti a valamikor 41 méter hosszú, és 19 méter mély barlangocskába. Manapság a járatok a folyamatos áradások eredményként nem járhatóak.

Fotó: Olvasó/Józsa Balázs

- Egykoron a két világégés közti időszakban pannonhalmi bencések voltak azok, akik elsőként nekiveselkedtek a további járatok felkutatásának, majd az 1960-as évek közepén Markó László veszprémi csapata vette át a stafétát tőlük, később pedig a Gyurman Csaba és Veress Márton vezette, valamikori Cholnoky Jenő Barlangkutató csoport fektetett a kutatásba nagy energiákat, sajnos nem sok eredménnyel. A folyamatos áradmányvizek mindenféle erőfeszítést és munkát semmissé tettek, így ők is felhagytak a további kutatásával.

Az amatőr barlangász Józsa Balázs elárulta, mostani látogatásuk nem véletlenszerű volt.

- A barlangásztársak jelezték, hogy a magyar viszonylatban extrémnek tekinthető hidegben jégoszlop van kialakulóban az említett karsztobjektumban. Egyébként nem csak a téli és tavaszi évszakokban, a zúgó vízesés is magával ragadó látvány, hanem az év többi szakában is érdemes megtekinteni a helyet. A közel 50 méter átmérőjű víznyelő tölcsér a sziklás nyelési ponttal impozáns látvány, méltán nevezik sokan kis hazánk legszebbjének kategóriájában.

Az Úrkúttól délnyugatra, a község polgármesteri hivatalától légvonalban két kilométerre található látványosságot az országos Kék-túra + jelzésén haladva fedezhetjük fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában