Szerteágazó képzési kínálat

2021.02.01. 07:00

Népszerű, piacképes szakmák a duális oktatás keretében Pápán

A Pápai Szakképzési Centrum fenntartásában működő iskolák technikumi osztályaiban tizenháromféle, érettségi végzettséget adó ágazati szakképesítést, a szakképző iskolai képzésben pedig húszféle szakmát lehet tanulni, ezenkívül kétéves, érettségire való felkészítést is indítanak.

Napló

Gyakorlati oktatás a pápai Acsády Ignác Szakképző Iskolában

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Berta Ildikó, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója rámutatott, 2020 szeptemberétől vezették be a szakképzési ösztöndíjat, melyből minden tanulói jogviszonnyal rendelkező diák részesül, aki a szakképzésben tanul. Hozzátette, a duális képzésben a szakirányú oktatásban a szakképzési ösztöndíjrendszert felváltja a szakképzési munkaszerződés. Ez alapján a tanuló a végzett munkáért munkabérre jogosult, amely akár a minimálbér összegét is megközelítheti, de legalább a minimálbér 60 százaléka.

Megtudtuk tőle, a Pápai Szakképzési Centrumhoz öt iskola tartozik, Pápa mellett még Sümegen, Várpalotán és Zircen oktatnak szakmai ismereteket. Az utóbbi időben kifejezetten nagy népszerűségnek örvend a logisztikai technikus, a pincér, a szakács, a mezőgazdasági gépész és hegesztő szakma, emellett keresett a mechatronikus karbantartó és a honvédkadét-, illetve a sportedzőképzés is.

Gyakorlati oktatás a pápai Acsády Ignác Szakképző Iskolában
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A főigazgató megjegyezte, újabb képzések elsősorban az informatika, a villamosipar és az elektronika területén jelennek meg, mint például a mechatronikus karbantartó vagy a kereskedő és webáruházi technikus. Emellett egy-egy iskolájukban indítanak rendészeti őr, valamint szőlész-borász képzést is.

Berta Ildikó a szaktudás megszerzésével járó előnyök kapcsán hangsúlyozta, a technikumi öt év elvégzése után egyszerre kapják kézbe a diákok az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, valamint a nyelvvizsga megszerzésére is lehetőségük nyílik. Emellett a technikumban végzők jelentős előnyt élvezhetnek majd a felsőoktatási felvételinél, a szakirányú továbbtanulásnál, illetve a hároméves szakképző iskolát végzők köréből kerülhetnek ki a szakmák mesterei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában