Mindenkit a kitöltésére biztatnak

2021.02.11. 11:00

Számít, hányan töltik ki az állatvédelmi kérdőívet

Állatvédelmi társadalmi párbeszéd indult, online kérdőív formájában várják a lakosság véleményét.

Horváth Virág

állattartás macska az uton

Forrás: Illusztráció

Fotó: szakony

A kérdőív kitöltésére egy hónap áll rendelkezésre, március 7-én zárul az állatvédelemhez kapcsolódó lakossági felmérés.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos az egyik országosan sugárzó kereskedelmi televízióadó reggeli műsorában elmondta: számít, hányan töltik ki a kérdőívet.Eddig több mint ötvenezer ember vett részt a felmérésben, de Ovádi Péter szeretné, ha ez a szám százezer fölé emelkedne, hiszen a valós társadalmi összefogás eredményét szeretnék március 7-e után a kormány elé terjeszteni.

Hegedűs Zsolt, a veszprémi Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány képviselője lapunknak elmondta, az alapítvány támogatja a kérdőívet, hiszen ezáltal széles körben elmondhatják az emberek a véleményüket. – Az állatvédelem rossz helyzetben van, az állatvédők megfeszített munkával sem tudják ezt helyrehozni. Magyarország eddigi állatvédelmi törvényei egyébként jók, de ezzel a kérdőívvel most még nagyobb figyelmet kaphat a kérdés, és a kormány talán célirányosan tud majd szigorítani a már meglévő törvényeken, jobban oda tudnak figyelni a betartatásukra. Mi mindenkit arra buzdítunk, hogy töltsék ki és küldjék be a kérdőívet – hangsúlyozta Hegedűs Zsolt.

A kérdőív összesen tizenhárom kérdést tartalmaz, és két fő gondolati kör mentén épül fel: az első az állatvédelemhez kapcsolódó jogszabályi környezet, a második pedig a felelős állattartás helyzete. A témák érintik a társállatok és a gazdasági haszonállatok helyzetét is. Mindemellett a felelős állattartáshoz kapcsolódóan kíváncsiak a lakosság véleményére a civil szervezetek támogatási rendszerével, az oktatással, a kóbor állatok helyzetével, valamint a bántalmazást elszenvedő haszonállatokkal kapcsolatban.

A jogszabályi környezet felülvizsgálatával kapcsolatban várják a véleményeket a nem megfelelő állattartással szembeni fellépésről, az állatkínzás büntetéséről, a tiltott állatviadal szabályainak szigorításáról, a pirotechnikai eszközök használatáról és a cirkuszi vadállatok helyzetéről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában