Felújították a felvonót

2021.03.10. 11:00

A pápai idősotthon lakói türelemmel viselték a kivitelezést

Az önkormányzat a nagyobb beruházások mellett kisebb karbantartási munkálatokat is elvégeztet az időseket önként vállalt feladatként ellátó egyesített szociális intézmény épületeiben.

Laskovics Márió

Hauber Lívia részlegvezető és Alföldi Imréné lakó a felújított felvonó előtt

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Új felvonó szolgálja ki két hete Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézményének (ESZI) 31 férőhelyes Teveli úti otthonházát, tudtuk meg a pénteki sajtótájékoztatón. Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezető úgy nyilatkozott, előírás szerint akadálymentes valamennyi, időseket ellátó épületük.

– A Teveli úti otthonházat 1993 decemberében adták át, második emelt szintű idősotthonként. Akkor a holland testvérváros hárommillió forintos támogatásából építették be a liftet. Az elmúlt években már kisebb-nagyobb problémák adódtak vele, és a műszaki karbantartása egyre nagyobb költséget rótt az intézményre. A lift belső szerkezetének felújítására tavaly 11,8 millió forintos előirányzatot kaptunk az önkormányzattól, megtörténtek az előkészületek, de a pandémia miatt ez idáig nem valósulhatott meg a felújítás. A munkálatok két hete fejeződtek be – idézte fel Szalainé Tihanyi Andrea.

Az intézményvezető megjegyezte, a 250 ezer forintos áramszolgáltatási díj nem szerepelt a költségvetésben, azt önerőből finanszírozták. A belső szerkezet cseréjét követően a felvonó továbbra is – méretei okán – csak kerekesszékes vagy járókeretes személy szállítására alkalmas, fekvő betegére nem. Az eltelt 27 évben ez nem jelentett gondot, remélhetőleg a jövőben sem fog.

Hauber Lívia részlegvezető és Alföldi Imréné lakó a felújított felvonó előtt
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A kivitelezés idején a felvonó nem üzemelt. – A földszinti lakók napirendje nem változott, nekik az ebédlőben, míg az emeleten élőknek a szobájukban biztosítottuk az étkezést. A lakókat előre értesítettük, hogy mivel jár majd, elfogadták, így zökkenőmentesen, türelemmel viselve telt a két és fél hét – tudtuk meg Hauber Lívia részlegvezetőtől.

Licsauer Józsefné emeleti lakó hozzáfűzte, ő könnyen közlekedett a lépcsőn a többi 15 lakóval ellentétben, akik nem tudtak lejönni. Nagy élmény volt, mikor ismét igénybe vehették a liftet, és a tolószékes lakókkal együtt az ebédlőben újra üdvözölhették egymást, mert úgy élnek az otthonban, mint egy nagy, szerető család.

Áldozó Tamás polgármester kiemelte, a szociális ellátások körében a bentlakásos idősellátás önként vállalt önkormányzati feladat. – Az 1990-es évek eleje óta azt vállaljuk, hogy szép, minőségi környezetet biztosítunk az itt ellátott idősek részére. Ezen intézmények európai uniós projektek célterületei is voltak, de a nagy beruházásokon túl folyamatosan szükség van kisebb karbantartási beavatkozásokra, mint például a felvonó felújítása. Az önkormányzat idei költségvetési tervezete 28 millió forintot irányoz elő az ESZI fejlesztéseire – árulta el a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában