Jöhetnek az e-buszok

2021.03.01. 11:00

Döntöttek Veszprém idei költségvetéséről és pályázatok benyújtásáról

Porga Gyula polgármester a közgyűlés véleményének kikérésével döntött.

Marton Attila

Az egykori művelődési központ épületét bérbe adja a város

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A veszélyhelyzetről szóló kormányrendelet alapján rendkívüli jogrend van érvényben, így az önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Hagyományos közgyűlést nem tartanak, de a döntéshozatal előtt Porga Gyula kikéri a képviselők véleményét. A büdzsé főösszege 46,1 milliárd forint, amelyből működésre mintegy 15 milliárd forintot, beruházásokra több mint 30 milliárd forintot fordít a város. Az önkormányzat 150 millió forint általános tartalékot képez. Az adóbevételek várhatóan mintegy kétmilliárd forinttal csökkennek az előző évekhez képest (ennek oka a helyi iparűzési adó csökkentése és az, hogy az idei évtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szedi be a gépjárműadót).

Ingatlanértékesítésből 920 millió forint bevételt vár a város. A buszközlekedésre 470 millió forint, a közvilágításra 235 millió forint az előirányzat.

A beruházásoknál többek között szerepel a Kulturális negyed program, a Völgyikút utcai idősotthon energetikai megújítása, a Vilonyai utcai rendelő felújítása és kerékpár­út-építések (Szabadságpuszta és Felsőörs, valamint Veszprém és Márkó, továbbá Veszprém és Gyulafirátót között) is. A Modern városok programban támogatott fejlesztések között a Csermák-zeneiskola felújítása, bővítése mellett a Veszprémi Petőfi Színház komplex fejlesztése és az Iparos park is megtalálható.

Az egykori művelődési központ épületét bérbe adja a város Fotó: Pesthy Márton/Napló

Hozzájárulását adta az önkormányzat ahhoz, hogy a V-Busz Kft. öt elektromos busz beszerzésére nyújtson be pályázatot a Zöldbusz programban. Ha a busztársaság sikeresen pályázik, az önkormányzat ötvenszázalékos önrészt, de legfeljebb 432,5 millió forintot biztosít a projekthez a 2022-es költségvetés terhére. Pályázatot ad be a polgármesteri hivatal épületének felújítására az önkormányzat egy állami támogatási kiírásra, valamint szabadtéri futókör létesítésére. Arról is döntés született, hogy bérbe adja a volt Dimitrov épületét az önkormányzat.

A Dózsa György úti, mintegy 5500 négyzetméteres ingatlant a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. idén márciustól 2023. december 31-ig bérli. A közgyűlés arról is döntött, hogy a szeptemberben induló nevelési évben 83 csoportot indítanak a város óvodáiban. Július végéig továbbra is Hegyeshalmi László irányítja a Művészetek Házát, miután az intézmény vezetésére beérkezett mindkét pályázat érvénytelennek bizonyult. Az önkormányzat ismét kiírja a pályázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában