Életet menthet a vérplazma, már Veszprémben is adhatunk

Már a megyeszékhelyen is adhatnak vérplazmát a koronavírus-fertőzésből felgyógyultak.

Marton Attila

20210323 Veszprém Vérellátó. Az első vérplazmaferezis a veszprémi vérellátóban, a levett plazmával koronavírusos beteget gyógyítanak. a képen Juhász Mária Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az első plazmafereziseket kedden végezték el a Veszprémi Területi Vérellátóban, korábban a Veszprém megyeieknek Székesfehérvárra vagy Győrbe kellett utazniuk, hogy vérplazmát adhassanak. A felgyógyult betegek vérplazmája fontos a fertőzöttek terápiájában: míg az első hullámban kísérleti jelleggel alkalmazták ezt a betegek gyógyítására, a második hullámban gyakorivá vált a használata. A harmadik hullámban – a betegek számának ugrásszerű emelkedésével – megnőtt a plazma iránti igény. Ezért is fontos, hogy már Veszprémben is lehet vérplazmát adniuk a fertőzésből felgyógyultaknak, mondta el Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szakmai főigazgató-helyettese.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szakmai főigazgató-helyettese kiemelte, csak Veszprémből hetvenketten jelentkeztek az elmúlt hónapokban vérplazmadonornak, de a megye több más településéről is csatlakoztak a programhoz, végül 17 korábbi koronavírusos beteget találtak alkalmasnak arra, hogy ferezisen vegyen részt. Jellemzően azok tudnak vérplazmával segíteni, akik legalább közepesen súlyos tünetekkel estek át a betegségen, mert esetükben a szervezet több antitestet termel. A kórházak a koronavírusos betegek terápiájában szívesen használják a felgyógyultaktól levett plazmát, mert hatásosan javít a fertőzöttek állapotán.

Az első vérplazmaferezis a veszprémi vérellátóban, Arnold Zoltán és Csordás Zoltánné asszisztens
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Nagy Sándor elmondta, az Operatív törzs által biztosított forrásból vásárolhatták meg azokat a gépeket és infrastruktúrát, amely a vérplazmagyűjtéshez kell.

– A berendezés kigyűjti a vért, centrifugálja, leválasztja a plazmát, és visszajuttatja a donorba a vörösvérsejteket, vérlemezkéket. Egy alkalommal 600 milliliter plazmát gyűjtünk, ami a feldolgozás után egy beteg terápiájához elegendő. Miután plazmaadásra akár hetente lehetőség van, a tizenhét önkéntes minden héten hozzájárulhat egy koronavírusos beteg megmentéséhez – fogalmazott kérdésünkre az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese.

A Veszprémben levett plazmát elsősorban a megyében használják majd fel.

Nagy Sándor hangsúlyozta, továbbra is várják a jelentkezőket. A koronavírusból felgyógyultak a felépülést követő három hét után adhatnak vérplazmát: ennek feltétele a korábbi pozitív PCR- vagy antigéngyorsteszt, vagy a megbetegedést igazoló védettségi igazolvány. A jelentkezőtől először vérmintát vesznek, majd azon elvégzik a szükséges vizsgálatokat, ami hét-tíz napig tart. Ha valaki alkalmas plazmadonornak, akkor az OVSZ hívja be a ferezisre, amennyiben nem, erről is kap értesítést. A plazmagyűjtés 40-60 percig tart, a ferezis után pedig újra elbírálják a donor mintáját, hogy a következő héten adhat-e vérplazmát.

Elmondta, gyakran felmerülő kérdés, hogy van-e irányított plazmaadás – tehát amikor a donor egy hozzátartozójának, ismerősének juttatná a segítséget –, de erre nincs mód, ugyanis akinek plazmára van szüksége, annak két-három napon belül meg kell azt kapnia, míg a jelentkezés és plazmaadás között legalább 7-10 nap telik el, ráadásul a jelentkezőknek csak 20-25 százaléka alkalmas donornak. A szakmai főigazgató-helyettes elmondta, az antitesttermelés hullámzó: az idő előrehaladtával csökken, de ha valaki fertőzöttel találkozott, megemelkedhet anélkül, hogy tüneteket produkálna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában