A Bakony népszerű növénye

2021.03.17. 14:00

Mindig tartsuk be a medvehagymagyűjtés írott és íratlan szabályait!

A kora tavasz jellegzetes erdei növénye az egyre kedveltebb medvehagyma. Az ízletes növényt pár éve fedezték fel újra, azóta reneszánszát éli. Védett természetvédelmi területeken a gyűjtéshez engedély is szükséges.

Molnár Sándor

20210309 Veszprém Takács Gyuláné Marika néni medvehagymát árul a Vásárcsarnokban Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A boltokban és a piacon is hozzájuthatunk, de ha kedvünk van, magunk is szedhetünk. A gyűjtés fő szabálya, hogy az élőhely, a növényállomány megóvása, regenerálódása céljából saját fogyasztásra naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben szabad szedni azokban az állami erdőkben, melyek nem minősülnek természetvédelmi területnek.

A medvehagymáról Kovács Bélát, a Bakonyerdő Zrt. természetvédelmi előadóját kérdeztük. Mint mondta, a medvehagyma a lelőhelyein szinte szőnyegszerűen borítja a talajt, élénkzöld, hosszúkás, fényes leveleiről, a körülötte terjengő fokhagymás illatról könnyen felismerhető. Nevét arról kapta, hogy a téli álomból ébredő medvék rengeteg medvehagymát fogyasztanak, hogy a hosszú „szunyókálás” során lemerült vitamin- és ásványianyag-készletüket feltöltsék, illetve kitisztítsák az emésztőrendszerüket, de a vaddisznók is kedvelik.

Üde talajú, nyirkos, árnyas bükkösök, gyertyános tölgyesek jellemző típusalkotó aljnövénye, de nedves, árnyékos részeken is megtalálható. A medvehagyma elterjedési területének magját a Dunántúlon találjuk, Magyarország keleti feléből viszont szinte teljesen hiányzik. Fő hatóanyaga a kéntartalmú allicin és az allicin-rokon vegyületek, melyek baktérium- és gombaölő hatással is bírnak. A medvehagymának nemcsak az illata hasonlít a fokhagymáéhoz, hanem a benne lévő fő hatóanyag is megegyezik, amely kedvező hatással van az immun- és a keringési rendszerre. Kiváló hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztőrendszer működését, a felső légúti megbetegedések kezelését, a hurutos köhögés csökkentését. Magas C-vitamin-tartalma javítja a szervezet ellenálló képességét. A vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti, valamint az érfalak rugalmassága mellett bőrbetegségekre és az emberi emésztésre is jótékony hatású. Fokozza az étvágyat és a szervezet ellenálló képességét.

Lelőhelyén szőnyegszerűen borítja az erdő talaját a medvehagyma
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Habár a medvehagyma egyelőre még nem védett növény, de ha a természetben szeretnénk gyűjteni belőle, tudnunk kell, hogy állományai­nak többsége védett területre esik, ahol a gyűjtés külön engedélyhez kötött. Az ismert és könnyen megközelíthető lelő­helyeit az utóbbi években sokan látogatják, és a gyűjtéssel, taposással látványos kárt okoznak a medvehagyma állományaiban, megfosztva ezzel másokat a medvehagyma virágzásának látványától, egyúttal jelentősen gyengítve a populációkat és csökkentve azok szaporodási sikerét.

Fő szabályként fontos tudni, hogy az élőhely, a növényállomány megóvása és regenerálódása céljából saját fogyasztásra naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. Gyűjteni csak a levelét szabad, a teljes tövek kiásása tilos.

A Bakony szívében, Bakonybél közelében elterülő Gerence-völgyi kirándulóerdő kiváló lehetőséget biztosít a kirándulni, túrázni vágyóknak. A völgy erdeinek talaján szőnyegszerűen terül el a medvehagyma, azonban fontos tudnunk, hogy a térség nagy része természetvédelmi oltalom alatt áll. Ha a témához kapcsolódóan tájékozódni szeretnénk az általunk gyűjtési célból felkeresni kívánt területről, akkor a kezelő erdőgazdaság, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság nyújthat hiteles információt.

A medvehagyma egyéni szükségletet meghaladó vagy kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdőgazdálkodó állítja ki. Védett természetvédelmi területeken a gyűjtéshez a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.

Takács Gyuláné Marika néni mindennap árul a veszprémi piacon, ahol a medvehagyma iránt is nagy a kereslet Fotó: Penovác Károly/Napló

A gyűjtését kíméletesen kell végezni, levelenkénti és a levelek teljes kifejlődése előtti, korai szedése a legkevésbé kockázatos mind egészségünk védelme, mind pedig természetvédelmi szempontból. A legjobb, ha a kétlevelű növényről csak egy levelet szedünk le. A korai gyűjtés kíméletes is, mert ha csak a fejlődő levélkéket tépkedjük, és nem tőből húzzuk ki a levelet, akkor a levelek tőből még leszakítás után is tovább nőnek, és így éltetik a hagymát, amely még képes sarjhagymát, virágot és termést is érlelni. Ha a levél már teljesen kinőtt és akkor szedjük le mindkét levelét, akkor a hagyma és az egész növény is elpusztul. Ezért van az, hogy ahol kaszálva gyűjtik a leveleket, ott akár 10-15 évre is eltűnik a medvehagyma, és csak magról, lassan tud visszatelepülni.

Több helyen ismert, hogy élőhelyein a súlyosan mérgező májusi gyöngyvirággal egymás mellett is él. A két növény összetévesztésének komoly egészségügyi kockázata van, hiszen amennyiben véletlenül gyöngyviráglevelet fogyasztunk el medvehagyma helyett, az akár halálos mérgezést is okozhat. Habár a gyöngyvirág később jelenik meg, de gyorsabban nő, így a virágzás előtti leveleik akár egymás mellett nőhetnek már március közepétől, a virágzásuk pedig akár egybe is eshet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában