online felmérés

2021.03.17. 17:30

Ovádi Péter miniszteri biztos: Fokozatváltás az állatvédelemben

Nagy sikerrel zárult a mintegy egy hónappal ezelőtt indított online állatvédelmi felmérés, amelyben 260 ezernél is többen mondták el véleményüket, hangsúlyozta lapunk megkeresésére Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

Kovács Erika

Ovádi Péter gyakran felkeresi az állatmenhelyeket, amelyeknek tápot visz és fizikai munkát is végez

Fotó: Kovács Bálint

- Az állatvédelem talán még soha nem kapott akkora figyelmet, mint a 21. században, így az eszközöknek is huszonegyedik századiaknak kell lenniük, ezért is volt szükséges egy online felmérés indítása – fogalmazott Ovádi Péter.

A miniszteri biztos rámutatott, tudni kell, melyik kikötő felé tartunk, mielőtt be akarjuk fogni a jó szelet, amely odarepít. Kiemelte, a problémák megoldásánál kulcsfontosságú lesz az együttműködés és a szakmai megközelítés. A kérdésekre adott válaszokból kirajzolódik az igény az állatmenhelyek és az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek támogatására, ugyanis a válaszadók 97,9 százaléka ért ezzel egyet. Egyhangú véleményként fogalmazódott meg, hogy a felelős állattartásra való nevelést már kisgyermekkorban el kell kezdeni, a kitöltők 99,4 százaléka szerint. Egy országos ivartalanítási program szerepének jelentőségét 96,4 százalék, a kóbor kutyák befogásának megreformálását pedig 97,2 százalék támogatja. Ütközőpontként jelenik meg a pirotechnikai eszközök engedélyezésének megreformálása, a válaszadók 91,1 százaléka szerint, valamint a cirkuszi vadállatok szerepeltetésének betiltása, amit a kitöltők 86 százaléka jelölt meg.

Ovádi Péter gyakran felkeresi az állatmenhelyeket, amelyeknek tápot visz és fizikai munkát is végez Fotó: Kovács Bálint

Az online felmérésen érkezett észrevételek és javaslatok beépülnek a Nemzeti Állatvédelmi Programba, amelynek megvalósításában hangsúlyos szerep jut majd az Országos Állatvédelmi és Állatjóléti Tanácsnak is.

Ovádi Péter aláhúzta, fokozatváltás kezdődik meg az állatvédelemben, hiszen az említett tanács feladata lesz egyebek mellett, hogy véleményt nyilvánítson az az állatvédelemmel, állatjóléttel kapcsolatos kormányzati stratégiáról, szükség esetén pedig tegyen javaslatot jogszabályok alkotására és módosítására.

A miniszteri biztos lapunk kérdésére elmondta, több konkrét jogszabály módosítása van már látóhatáron belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában