csökkentenék a szén-dioxid-kibocsátást

2021.04.08. 11:00

Elkészült a megyei energia- és klímastratégia

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata elkészítette saját Fenntartható energia és klíma akciótervét.

Napló-információ

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése valamennyi település számára nagy kihívást jelen

Forrás: pixabay

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyik stratégiai célja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, csatlakozva a globális erőfeszítésekhez. A klímaváltozás alapvető okainak nagy része a városias térségekben összpontosul, a szén-dioxid- kibocsátás csökkentése és az erőforrás-hatékonyság megvalósítása valamennyi település számára kihívást jelent.

A projekt célja egy Veszprém megyei Fenntartható energia és klíma akcióterv (SECAP) készítése, melynek hatására a megyében lévő települések SECAP-dokumentummal rendelkeznek majd, ennek eredményeként megjelenik a klímaadaptáció, és a klímaváltozást megelőző szempontok érvényesülnek a településtervezésben. Az elkészült dokumentumok alapján a települések fejlesztési elképzeléseik, helyi szabályozó eszközeik elkészítése során már igénybe tudnak venni egy szakmai alapon elkészült dokumentumot, ami a klímaváltozást, az energiafelhasználást is szem előtt tartja. A projekt helyszíne Veszprém megye.

A megyében eddig egy település sem rendelkezett Fenntartható energia és klíma akciótervvel. A projektgazda a Veszprém Megyei Önkormányzat, mely konzorciumvezetőként összefogja az alábbi, tízezer fő feletti települések dokumentumainak elkészítését is (Ajka, Balatonfüred, Pápa, Tapolca és Várpalota). A fenti városok mellett bevonták a helyi fejlesztési stratégiával rendelkező akciócsoportokat (A Bakonyért Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület, Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület, Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, Gemara SK Vidékfejlesztési Egyesület, Somló–Marcalmente–Bakonyalja Leader Egyesület, Vulkánok Völgye Egyesület). Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata saját Fenntartható energia és klíma akciótervét e projekttől függetlenül, önállóan készítette el. A fejlesztés során öt település és hat vidékfejlesztési közösség Fenntartható energia és klíma akcióterve készült el. A projekt eredménye hozzájárul az Európai Unió tizenegy tematikus célja közül négyhez: az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés támogatása minden ágazatban, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázatmegelőzés és -kezelés ügyének támogatása, a környezetvédelem és az erőforrás-felhasználás hatékonyságának előmozdítása, fenntartható és minőségi foglalkoztatás előmozdítása, valamint a munkavállalói mobilitás támogatása.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése valamennyi település számára nagy kihívást jelent Fotó: pixabay

A dokumentumot készítő Megérti Kft. szakértői, a Veszprém Megyei Önkormányzat és Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatal munkatársai több alkalommal a vidéki térségekben ismertették a projekt eredményeit, gyűjtötték össze a helyi javaslatokat. A projekt folytatásaként a Veszprém Megyei Önkormányzat több település részére készíttet energetikai tanúsítványt vagy auditot, illetve a felszíni csapadékvíz-elvezetés előkészítő dokumentumait.

A projektről részletes információk találhatók a Veszprém Megyei Önkormányzat honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában