Széll András főorvos: Az immunitás megállapítása nem egyszerű feladat

Az oltás utáni védettség többféle módon alakul ki a szervezetben, az antitestek száma vagy elmaradása önmagában nem bizonyítja az immunitás meglétét vagy annak hiányát.

Marton Attila

Budapest, 2021. április 3. Beoltanak egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina elsõ adagjával a budapesti Szent Imre kórházban kialakított oltóponton 2021. április 3-án. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Erről beszélt kérdésünkre Széll András főorvos, a G1 labor ügyvezető igazgatója. Hozzátette, egyetlen oltás sem ad százszázalékos védelmet, ezért természetes, hogy mindenki kíváncsi arra, kialakult-e benne a vakcina beadása után a koronavírus elleni védettség. Ugyanakkor az immunitás megállapítása nem egyszerű feladat.

– A beadott védőoltás hatékonysága és az ellenanyagok száma gyakran nincs egyenes arányban, ugyanis az immunválaszt nem csak az antitestek váltják ki – magyarázta a szakember. Az oltás utáni védettség két részből áll össze: egyrészt az úgynevezett humorális – ellenanyaghoz kötött –, másrészt a sejtes immunválaszból, amelyben a T-sejtek szerepe meghatározó. A szerológiai vizsgálatok az előbbit mérik, vagyis azt, hogy mennyi az ellenanyag (IgA, IgG, IgM) mennyisége a szervezetben, utóbbit más módszerekkel és csak jóval bonyolultabban lehet kimutatni – mondta el a szakember. Sejtes immunitást más betegségek esetén mérnek a laboratóriumukban, de a Covid19-re nem.

A főorvos példaként elmondta, az egészségügyi dolgozókat kötelezően beoltják hepatitis B ellen, és azt találták, hogy az ellenanyagszint alacsony mértéke dacára egy vírusfertőzés ellen védettek lesznek, mert megvan a megfelelő mértékű immunválasz a T- vagy memóriasejteknek köszönhetően.

Széll András főorvos

A szakember nem ajánlja, hogy az oltást követően a gyógyszertárakban is kapható gyorsteszttel próbálja valaki ellenőrizni az ellenanyagszintet (ezek a korábbi vírusfertőzés kimutatására lehetnek alkalmasak). Amennyiben valaki kíváncsi arra, hogy a szervezete adott-e immunválaszt a vakcinára, az ellenanyagra vonatkozó laborvizsgálatot végeztethet el.

Széll András szerint a vakcinák után kialakul ellen- anyagszint, vagyis termelődnek antitestek, de mindegyik oltóanyag után más és más mértékben, és személyenként is lehetnek eltérések. Ennek az a magyarázata, hogy a szervezetünk nem egyformán reagál a vakcinára: egy alacsonyabb ellenanyagszint azonban nem jelenti azt, hogy ne lennénk védettek a vírus ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában