"Nehéz volt így felkészülni"

2021.05.03. 17:30

Olyan mint tavaly, de mégis más – érettségizőket kérdeztünk

Ez az érettségi a tavalyival szinte teljesen megegyezett, de a korábbi évekhez képest azért jelentősen más volt – ezt ifj. Szathmáry Árpád, a Veszprémi Szakképzési Centrum Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum igazgatója mondta hétfőn a Naplónak, aki 38 kollégájával és 14 üzemeltetési munkatársával tette zökkenőmentessé a nagy eseményt.

Juhász-Léhi István

20210503 Veszprém Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum írásbeli érettségi magyar nyelvből Kovács Elizabet Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

- A tanulók ebben a tanévben sem tudnak szóbeli érettségit tenni, csak írásban adhatnak számot tudásukról. Ez megítélésünk szerint – és a vírushelyzetet is figyelembe véve – működik, de a diákok szívesen mérettették volna meg magukat szóban is – mondta. – Ha valaki továbbtanulásra készül, akkor mindenképpen előnyös, ha szóban is meg tud nyilatkozni, ugyanis ha netán írásban nem sikerül olyan jól a vizsga, akkor még szóban lehetne korrigálni. Vagy pedig, ha valaki szépen és jól felel, akkor véleményem szerint örömteli a megnyilatkozás.

Ifj. Szathmáry Árpád igazgató Fotó: Penovác Károly/Napló

Iskolájukban évtizedekre visszatekintve zökkenőmentesen tudják az érettségiket lebonyolítani, ez hétfőn is így volt, az aktuális pandémiás szabályok betartásával. Ami azt jelentette például, hogy az iskolaépületben maszkot kell hordani, amit a teremben levehettek a diákok. Viszont a tanár kollégák a tantermekben is maszkot kellett, hogy viseljenek. Ugyanakkor ahová csak lehetett, tettek az iskolában fertőtlenítőket; jutott a bejárathoz, a folyosóra, a termekbe, de folyamatos a takarítás is.

- Ez azért is fontos, mert a pedagógusok a teljes körű védelmet még nem érték el, várják a második oltást, de úgy, ahogy az egészségügyben, mi is felvállalunk mindent a zökkenőmentes tanítás érdekében – mondta ifj. Szathmáry Árpád.

Megtudtuk: a Veszprémi Szakképzési Centrum Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikumban két osztályban – igaz, hagyományosan három osztály szokott végezni, de most az egyik nyelvi előkészítős osztály „miatt” jövőre négy érettségiző osztályuk lesz – 71 érettségiző öltött hétfőn reggel ünneplőt.

- Örvendetes, hogy minden korábbinál nagyobb számban jelentkeztek tanulóink emelt szintű érettségire, főleg szakmai tárgyakból – tudtuk meg ifj. Szathmáry Árpád igazgatótól. – Ezek a fiatalok várhatóan tovább fognak tanulni.

A veszprémi Közgázon a szalagavató ünnepségeket az előző tanévben meg tudták tartani, majd a vírushelyzet eldurvulásával egy sor rendezvényüket természetesen ők is kénytelenek voltak törölni. Ahogy ifj. Szathmáry Árpád szomorúan fogalmazott: a mostani végzősöknek már semmi sem jutott...

- Most, az érettségi idején legalább a szalagot megpróbáljuk átadni, mert hagyományainkhoz szeretnénk ragaszkodni – mondta. – Terveink szerint a tanév után, júniusban rendezünk egy zártkörű ballagást.

Bella Boglárka Fotó: Penovác Károly/Napló

A főszereplők? Egyikük, a 12. c-s Bella Boglárka szerint nem volt nehéz az érettségi első napja, de egy kicsit stresszelt.

- Nehezebbre számítottam, remélem, az eredményem is jó lesz – árulta el nekünk, mint ahogyan azt is, hogy a Pannon Egyetemen szeretne tovább tanulni. – Felkészülni nehéz volt így, engem megviselt az lelkileg, hogy nem lehettem a többiekkel az iskolában. A családom és tanáraim támogattak, és magamat is nyugtattam. Matek? Attól félek a legkevésbé.

Valter Szonja Fotó: Penovác Károly/Napló

A 12. c osztályból Valter Szonja – ő is a Pannon Egyetemre készül – is nyilatkozott: az elején nagyon izgult, de aztán elengedte.

- Elég sokat készültem, és olyan feladatok voltak, amelyre számítani lehetett – magyarázta a Közgáz végzőse. – Úgy érzem, mindent megtettem, hogy jó legyen. A mögöttünk hagyott évet el kell fogadnunk, és eszerint kell rendezni az életünket. Sok minden elmaradt, amit semmi nem fog visszaadni, de ez van.

Az 1848-as szabadságharc szónokairól szóló cikket kaptak a középszinten érettségizők magyarból, ennek alapján kellett megoldaniuk 11 feladatot. A szövegértési feladatsor bázisszövege az 1848/49-es szabadságharc nagy szónokairól – például Kossuthról és Jókairól – szólt. A szónoki beszédek kapcsán kellett a középszinten vizsgázóknak megoldaniuk a kétoldalas szöveghez kapcsolódó feladatokat.

A gyakorlati szövegalkotás és az érvelés feladatban két aktuális téma közül kellett választaniuk egy szakpszichológusi interjú részlete vagy egy szövegrészlet alapján. Először egy ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kellett elolvasniuk, majd megoldani a feladatokat. A magyarérettségi második részében a középszinten vizsgázók egy Mikszáth Kálmán-novellát, valamint egy Arany János- és egy Tóth Árpád-verset kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában