Pályázati támogatással épül-szépül Kamond

A településen az utóbbi időszakban több fejlesztés is elkészült. Egyebek mellett megépült a sportpálya lelátója, és kerítést építettek a temetőnél.

Tóth B. Zsuzsa

Asbóth Szabolcs a közelmúltban épített lelátó előtt

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint azt lapunknak Asbóth Szabolcs polgármester elmondta, a sportpálya 150 fős lelátója pályázati támogatással készült el, azonban a járvány miatt azt mostanában nem használhatták. Önerős beruházással büfét építettek mellé, kicserélték a kispadokat, és fedett kerékpáros-pihenő készült. A szomszédban van a játszótér, így a családok apraja-nagyja együtt pihenhet a területen, ahol a korábban felújított rendezvénytér is adott.

A település szeretne építeni a kerékpáros turizmusra, ezért a régi, hozzávetőlegesen 300 négyzetméteres iskolaépületet turistaszállóvá alakítanák mintegy 12 millió forintos ráfordítással. Belső és külső felújítás szükséges. A távlati tervek szerint új szolgáltatásként akár kenus turizmust is indíthat a Marcal közelsége folytán a község. Ebben úttörők lehetnek a környéken.

A közelmúltban elkészült közel 100 millió forintos pályázati támogatással a település lakóingatlanjainak egyedi, biológiai technológiával működő szennyvízberuházása, a második ütemre is pályáztak, az hamarosan befejeződhet, azzal minden jelentkezőt ellátnak a csatornával. Ez a település ­ingatlanjainak háromnegyedét jelenti már. A meglehetősen hosszú falunak nem volt más lehetősége a csatornázásra, így egy hatfős családot ellát egy három köbméteres tartály. Egy-egy családnak 84 ezer forintjába kerül a fejlesztés, ezzel az önerőt biztosítják.

Asbóth Szabolcs a közelmúltban épített lelátó előtt Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kiskamondi területen a helyi egyesület tűzoltószertárt hoz létre a régi tejcsarnokból. Az épület korábban a magyar állam tulajdona volt, mostanra visszakapta a falu sokéves ügyintézést követően. A polgárőr- és tűzoltó-egyesület a külső felújításra pályázott, a Magyar falu program pedig segíthet, hogy mellé egy mobil garázst építhessenek.

Több alkalommal pályáztak a polgármesteri hivatal előtti út felújítására, eddig sikertelenül, azonban a Magyar falu program segítheti az eszközpark felújítását. A meglevő, régi kistraktort másikra cserélnék, és fűkaszát is vásárolnának hozzá. Emellett a hivatali épület szigetelése és tetőcseréje is sürgető, azt szintén pályázati támogatással szeretnék megvalósítani.

Mindkét temetőnél elkészült az új kerítés a Magyar falu program támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában