az óvodások és a zöld Terminátor

2021.05.31. 20:00

Szolgálatba állt a komposztáló robot Ajkán

Lelkesen „etették” a komposztáló robotot az Ajka Városi Óvoda Hétszínvirág intézményegysége óvodásai.

Tisler Anna

A gyerekek érdeklődéssel nézték a komposztáló robotot

Fotó: Györkös József

A kicsinyek zöldségek héját és gyümölcs maradékot tettek az eszközbe, amelyet a berendezés a komposztálási folyamatot gyorsító folyadékkal permetezett le. A folyamat egésze egy számítógépes program alkalmazásával követhető. A Compocity startup vállalkozás munkatársai május 25-én mutatták be a Hétszínvirág óvodában az eszközt.

A programon minden intézményegységből részt vettek óvodapedagógusok, ugyanis a következő hetekben mindenhova eljut az eszköz. A működést és a tapasztalatokat a június végére tervezett projektzárón beszélik meg. A robotot azt követően a vállalkozás elszállítja. Az ajkai örökös zöld óvoda és az óvodakert mintaprogram bázisintézménye minden telephelyén hagyományos módon is komposztálnak, amelyben legalább fél év kell az eredményhez.

A gyerekek érdeklődéssel nézték a komposztáló robotot

A robottal napok alatt lesz eredmény, így a kisgyermekek rövidebb idő alatt megfigyelhetik a folyamatot. A vállalkozással Bolla Zoltánné környezeti nevelő vette fel a kapcsolatot. Farkas Zsuzsa, a Compocity Kft. munkatársa a bemutatót követően kérdésünkre elmondta, a módszer előnye az, hogy olyan érdeklődők is meg tudják tanulni a komposztálást, megtapasztalhatják a tápanyag körforgását, tehetnek a fenntarthatóságért, a környezetért, akiknek nincs saját kertjük. Jagaditsné Bajczi Erikától, az óvoda

környezeti nevelőjétől megtudtuk, hogy az intézmény a napi tevékenységei közé tartozik a komposztálás, a kertészkedés is. Az óvodában minden nap fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt, a maradékot a komposztálóba teszik. A komposzttal tavasszal az óvodakert veteményeseinek a földjét javítják. A komposztálókat a bejárathoz közel helyezik el azért, hogy a szülők is láthassák a folyamatot. A projektjének a tesztelésében részt vesz többek között a veszprémi Csillag úti óvoda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában