kormányzati támogatással

2021.05.18. 20:00

Tovább fejlődött, szépült Balatonszepezd és Zánka

Nagyteljesítményű fűkaszákat, illetve eszközöket, valamint új utakat, teljesen felújított tájház épületet és falukemencét adott át Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője a települések elöljáróinak részvételével Balatonszepezden és Zánkán, kedden.

Kovács Erika

20210518 Balatonszepezd, gépátadás Kontrát Károly ogy. képviselővel, polgármesterrel, alpolgármesterrel. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Összesen 15 millió forint kormányzati támogatással vásároltak Balatonszepezden két nagyteljesítményű, több feladatra alkalmas fűnyíró gépet, valamint ágdarálót, három nagyteljesítményű fűkaszát, nagy láncfűrészt és sövénynyírót, illetve lombfúvót.

A berendezések adott esetben hóeltakarításra és a közterületek tisztántartására is alkalmasak lesznek. Kontrát Károly országgyűlési képviselő Bíró Imre polgármester, Hegyiné Havasi Valéria alpolgármester és a képviselők társaságában kiemelte, ezekkel az eszközökkel még szebb lehet az amúgy is gyönyörű település, és megkönnyítik a közterületek fenntartását, karbantartását is. Üdvözölte az aktív balatonszepezdi vezetést, illetve a testületet, és kiemelte: törekvéseiket továbbra is támogatja. A település céljairól elhangzott, a későbbiekben falubuszt szeretnének vásárolni, hogy könnyebbé tegyék mindennapi életüket. Balatonszepezden a tervek szerint nemsokára megnyitják a nyári szezont, és sok programmal, kitűnő strandjaikkal várják az nyaralni vágyókat.

 

Kontrát Károly Zánkán először utakat adott át, amelyekről Filep Miklós polgármester elmondta, a munkálatokra 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el a Magyar Falu Program pályázatán. Ebből a pénzből régi tervüket valósították meg: összesen egy kilométer hosszúságban új burkolatot kapott az Árnyas, a Mókus, a Tölgyfa és az Akácfa utca, ahol ezentúl jelentősen komfortosabb, könnyebb és biztonságosabb lesz a közlekedés. Az országgyűlési képviselő örömmel vágta át a nemzetiszínű szalagot a festői szépségű tájház udvarán is, ahol több mint 7,3 millió forintból teljesen felújítottak egy romos épületet, ahol a civilek különféle rendezvényt szervezhetnek a jövőben, de a hely kiválóan alkalmas más összejövetelekre is. Az épület mellett áll, és szintén az említett összegből készült el a vadonatúj falukemence, egy hidegkúti mester igényes munkája, amit szintén kedden adott át a képviselő.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A munkálatokhoz 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Zánka a Vidékfejlesztési Programtól, másfél milliót pedig a Teleki László Alapítvány Népi Építészeti Programjától, a többi pénzt az önkormányzat biztosította saját forrásból. Kontrát Károly képviselő lenyűgözőnek és gazdagnak nevezte a települést, amelynek nagyon jó a vezetése, a testülete, az önkormányzat fegyelmezett gazdálkodással működik, folyamatosan gyarapodik. Aláhúzta az egyetértés, a békesség, a szeretet, az együttműködés, a haladás és a hagyományőrzés jelentőségét, amelyekben meghatározó szerepe lehet a mostanihoz hasonló közösségi tereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában