Az egykori társakra emlékeztek a várpalotai egyesület tagjai

Koszorúzással emlékezett két elhunyt tagtársra, Tenczer Károlyra és Schmidt Ferencre a napokban a Várpalotai Város­szépítő és -védő Egyesület.

Szabó Péter Dániel

Rigó László és Leszpuch János a várpalotai Alsóvárosi temetőben Tenczer Károly síremlékénél Fotó: Szabó Péter Dániel

Petrovics László, a civil szervezet elnöke lapunknak elmondta, Tenczer Károlyra (1921–1997) születése 100. évfordulója, míg Schmidt Ferencre (1935–2016) halálának ötödik évfordulója alkalmából emlékeztek.

– Eredetileg nagyobb létszámú megemlékezést terveztünk, ám óvatosságból, a járvány miatt szűk körben tettük ezt meg – fűzte hozzá.

– Leszpuch János alelnök, Rigó László titkár és jómagam helyeztük el a koszorúkat a síroknál – jegyezte meg Petrovics László.

Tenczer Károly Székesfehérváron született. Tanulmányait szülővárosában végezte. 1941-től vasúti főtiszt volt a MÁV-nál. 1950-ben koncepciós perben elítélték, 1956-ban szabadult. Ezt követően az Inotai Erőműben ügyintéző volt, majd 1970-től 1981-ig az Inotai Béke Kultúrház igazgatójaként dolgozott. Elkötelezett lokálpatriótaként élt, többedmagával kezdeményezője és alapítója volt a Városszépítő és -védő Egyesületnek. 1993-ban Várpalota Város Díszpolgára kitüntetésben részesült értékes közéleti munkássága elismeréséül. A várpalotai Alsóvárosi temetőben nyugszik.

Rigó László és Leszpuch János a várpalotai Alsóvárosi temetőben Tenczer Károly síremlékénél
Fotó: Szabó Péter Dániel

Schmidt Ferenc középiskolai tanulmányait Budapesten, a Vegyipari Technikumban végezte el 1949 és 1953 között, majd két évig vegyésztechnikusként dolgozott. 1961-ben a Veszprémi Vegyipari Egyetemen szerzett diplomát. 1990-ben Várpalotán országgyűlési képviselővé választották. Évtizedekben mérhető pótolhatatlan munkássága, helyi megemlékezések aktív szervezője volt. A városvédő egyesület tagjaként is aktívan dolgozott. A pétfürdői temetőben található sírjánál helyeztek el koszorút a civil szervezet vezetőségének tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában