szezonnyitó

2021.06.07. 06:50

Gasztrovárossá változott Balatonalmádi a hétvégén (videó)

Harmadik alkalommal tartották a Megfőzzük Almádit egyesület szezonnyitó rendezvényét, idén is online szavazáson dőlt el a választható alapanyagok listája. Idén a zöldborsó, a meggy, a gomolya és a harcsa került középpontba.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

- Az a szabály, hogy az egyesületi tagok a közönségszavazáson nyertes négy közül legalább egy alapanyagot választanak, és ebből készítenek valamilyen ételkompozíciót. Itt a vegán étteremben a zöldség és a gyümölcs volt az alapanyag, készült csupazöld rizottó és tárkonyos meggyel készült gluténmentes morzsapite. Ilyenkor tagjaink a saját szájuk íze szerint formálják az ételeket, azaz mindenki a saját stílusának megfelelően alkot valamit. Vannak már olyan vendégeink, akik tematikusan járják végig a helyeket. Nekik nagyon jól jön a Szentesi Lovasfarm hintója, amire fel lehet kérezkedni és a résztvevő helyek között ezzel közlekedni. Ez a rendezvény nagyon jó arra, hogy megmutassuk, hogy Almádiban egyre több olyan hely van, ahol tényleg minőségi a vendéglátás és családias a hangulat-mondta el Tornyos Balázs séf, a Megfőzzük Almádit Egyesület elnöke.

Az egyik egyesületi tag Iváncson Attila sajtmester gomolyasajtjából több vendéglátós is ételt álmodott, de igazi különlegesség lett az Almádi legnépszerűbb fagyizójában készült- meggyes gomolyafagylalt.

Fotó: Sági Ági/Napló

- A héten már elkészült a próbafőzet és engem meglepett mennyire jó. Én mindig sajtoldalról közelítek, azt vallom, hogy a sajtnak magának olyan íze van, amit nem szeretnék megváltoztatni. Nálam nincs is fűszerezés, én nem használok köményt, hagymát, kaport vagy bármi mást csak sót. A gomolya kicsit édeskés, kicsit savanykás, sós tejtermék. Varga Tamás nagyon jól eltalálta az édesítést is, mert a fagylaltban az édes a sós, a savanyú és a keserű íz egyensúlyban van és fogyasztásakor kialakul az umami érzés, ami feledhetetlenné teszi-hangsúlyozta Iváncson Attila.

A város népszerű halsütödéjében

minden választható alapanyagból készítettek valamit.

- Mi készítettünk zöldborsó krémlevest pirított mandulával. A meggy alapanyagot a desszertnél használtuk fel, mákkéregbe forgattuk a túrógombócot, és ehhez meggyragut készítettünk. A harcsából harcsapaprikást készítettünk és mellé kemencében sült túrós csuszát kínálunk. A grillezett gomolyához egy egyszerű kevert salátát adtunk, amit az egyik kedvelt öntetünkkel dobtunk fel. Rengetegen jöttek a rendezvényre, sokan kíváncsiak a szezonnyitó ételekre. Nálunk kétnapos a rendezvény, és délután élőzene is van, Balogh Sofia énekel-tudtuk meg Márkus Ferenc tulajdonostól.

Fotó: Sági Ági/Napló

Faludy Péterrel és Orsós Judittal a Megfőzzük Almádit egyesület egy másik tagjánál találkoztunk. A vödörvölgyi pincénél érik a cseresznye, és a nagy diófa árnyékában a parti pörgéstől távolabb is sokan üldögélnek. Péterék két barátjukkal Pécsről érkeztek.

- Mi a mai rendezvényre érkeztünk, tudtuk, hogy lesz zene is. Én korábban itt laktam, körülbelül kéthetente átjövök és szeretek hozni magammal barátokat. A gyerekkoromban rengeteg csárda és pince volt itt a szőlőhegyen, aztán jött egy olyan időszak, amikor nem lehetett egy helyet találni, ahová be lehetett ülni ebédelni. Most már látok fejlődést, és úgy tűnik, hogy a Balaton-partnak ezen a részén kezd kialakulni a minőségi gasztronómiai kínálat. Nagyon jó látni a barátok reakcióit, akiket idehozok, leesik az álluk, milyen jó hangulatú a hely, és ez nekem egy külön jutalom a finom ételek mellett – mondta Faludy Péter.

 

- Ez már a harmadik ilyen szeronnyitó rendezvényünk, a délutáni asztalfoglalásunk nagy része kifejezetten az esemény miatt történt. Persze végre megjött a jó idő, így a Balatonra is rengetegen jöttek, mostantól minden hétvégén nagy forgalomra számítunk, ilyenkor már ajánlott az asztalfoglalás. Mi mind a négy alapanyagból készítettünk ételt, van citrusos zöldborsó-levesünk, konfitált harcsával. A grillezett házi gomolya az állandó étlapunkon is fennt van, ezt spárgával grillezzük és hideg epersalátával tálaljuk. Készítettünk egy kemencében sült marhapecsenyét, amihez pirított és darált meggymártást adtunk-mondta Kerekes András tulajdonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában