Kurt Koch vatikáni bíboros Pannonhalma vendége

A Pannonhalmi Főapátság újabb neves eseménynek adott otthont. Kurt Koch vatikáni bíboros, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke tölt el négy napot a szerzetesközösségben. Tegnap a tiszteletére szervezett ökumenikus konferencián vett részt, ahol magyarországi keresztény egyházak neves képviselőjével találkozott.

Werner Krisztina/Kisalföld

2021.06.08.A Ppa els embere Pannonhalmn. A pannonhalmi bencs szerzeteskzssg ngy napra vendgl ltja Kurt Koch bborost, a Keresztny Egysg Elmozdtsa Ppai Tancsnak elnkt.Rszt vett tovbb: Erd Pter bboros, prms, esztergom-budapesti rsek, Fabiny Tams, a Magyarorszgi Evanglikus Egyhz elnk-pspke, Fekete Kroly tiszntli reformtus pspk.Pannonhalma.Fot:Huszr Gbor,Kisalfld

Fotó: Huszár Gábor/Kisalföld

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapáttól megtudtuk, hogy a bíboros napirendje nagyon sűrű, de már hétfőn szakított arra időt, hogy „rekreációs este keretében, egy pohár bor mellett kötetlenebb formában beszélgessen a szerzetesekkel”. A Szentatya szeptember 12-i magyarországi programjával kapcsolatban elárulta, hogy még nincs minden részlet letisztázva egy esetleges pannonhalmi látogatásról, de az Ferenc pápa döntése, hogy találkozik-e 25 év elteltével Magyarország legrégebbi szerzetesközösségével. Ami biztos, hogy a Hősök terén ökumenikus szentmisét tart, és ezen a főapátság szerzetesei is részt vesznek.

Kurt Koch (középen) vatikáni bíboros, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke, mellette Fabiny Tamás (balra), a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Erdő Péter (jobbra) bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Fotó: Huszár Gábor/Kisalföld

– A keresztény egységre való törekvés a jövőre nézve kiemelten fontos. A kereszténység társadalmi hatása akkor éri el az embereket igazán, ha azt nem szabdalják belső disszonanciák – mondta a vendéglátó pannonhalmi főapát.

„A mindennapi szolgálat során mozdítsátok elő a keresztények egységét, párbeszédre lépve mindenkivel”- fogalmazott Szent II. János Pál pápa 1996-os pannonhalmi tartózkodása során. Ezeket az ökumenikus gondolatokat továbbvíve Isten és a Világ – Vendégségben az ige asztalánál címmel rendezett konferenciát a Pannonhalmi Főapátság, amelyen a keresztény gondolkodásformákkal kapcsolatos teológiai kérdések mellett szó esett az egyház és az állam kapcsolatáról, a bolygó megóvásáról és az emberiséget fenyegető veszélyekről is.

A nagyszabású rendezvényen Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Fekete Károly tiszántúli református püspök, valamint az ökumenikus párbeszéd több kiemelkedő képviselője is megosztotta gondolatait.

Az esemény nívóját tovább emelte, hogy a pannonhalmi bencés szerzetesközösség négy napra vendégül látja Kurt Koch bíborost, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnökét. A vatikáni bíboros régóta aktívan hirdeti a keresztény egyházak közti ökumenikus együttműködés fontosságát. Előadásában hangsúlyozta, hogy a hívő embernek meg kell magában találnia a középutat, hogy egyszerre legyen a „föld sója” és a „világ világossága”.

– Az egyházat és a világot nem szabad sem a fundamentalizmus jegyében szétválasztanunk, sem a szekularizmus jegyében összekevernünk, hanem egymásra kell hangolnunk őket – hangsúlyozta.

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát megnyitóbeszédében hangsúlyozta az egyensúly megtalálásának fontosságát.

– Az arányok megtalálása a bencés karizma részét képezi. Ezért gondoltuk úgy, hogy a konferenciát egy közös ökumenikus szentmisével zárjuk majd.

Kurt Koch (középen) vatikáni bíboros Dejcsics Konrád (balra) bencés szerzetes, kulturális igazgató és Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát társaságában érkezett a konferenciára Fotó: Huszár Gábor/Kisalföld

A vesperást tegnap a Szent Márton-bazilikában tartották latin és német nyelven a testvéregyházak képviselőinek részvételével. A szertartást Kurt Koch bíboros igehirdetésével tartották, amelybe az élő közvetítés révén bárki bekapcsolódhatott.

A bíboros pannonhalmi látogatását és a konferenciát másfél évig készítette elő Dejcsics Konrád bencés szerzetes, kulturális igazgató.

– 2019 októberében kezdtük el a tárgyalásokat a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának munkatársaival. A folyamatot a járvány is nehezítette, de nagy megtiszteltetés, hogy Koch bíboros végül eljött hozzánk – mondta el Dejcsics Konrád bencés szerzetes, az esemény főszervezője, aki azt is hozzátette, a főapátság sokat készült erre a négy napra, hiszen jelentős római figyelem irányul most Pannonhalmára. – A bíboros úr szűk körben a szerzetesközösség minden imádságán részt vesz. Egyszerre nagyon személyes, emberarcú és humorban bővelkedő a jelenléte, ugyanakkor érezni az összpontosított figyelmet is a részéről. Rengeteget kérdez arról, hogyan élnek Magyarországon az emberek.

Kurt Koch vatikáni bíboros látogatása alkalmából két művét is lefordították és megjelentették magyar nyelven. Az egyik egy tanulmánykötet, a másik pedig az Evangélikus és Katolikus párbeszéd dokumentum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában