Bárki megkóstolhatta a Döbrés szőlőhegyen előállított nedűket

„A bor földi cselekedet égbéli mérlege” – hangzott el a tapolcafői kertbarátok által szombaton megrendezett 3. Döbrési Borút elnevezésű program megnyitóján.

Napló

A Tapolcafői Forrás Népdalkör a borról szóló népdalcsokrot adott elő

Forrás: Olvasó/Megyeri László

Az idézet Lohonyai Miklós Mihály A szőlő és bor regéje című verséből származik, melyet Kiss Zoltán olvasott fel az eseményen.

Délelőtt még eső áztatta a szőlősorokat, délutánra pedig már szép idő várta a borkóstolóra érkező vendégeket. Az idei borút egy emlékhely felavatásával kezdődött, az ünnepséget a Tapolcafői Forrás Népdalkör által előadott, a borról szóló népdalcsokor nyitotta meg. Somogyi Zoltán, a Tapolcafői Kertbarátkör Közhasznú Egyesület elnöke a megnyitón mondott beszédében kitért rá, hogyan jött létre az emlékhely.

– A szőlőhegyeknek elengedhetetlen hangulati elemei a védőszentek tiszteletére állított szobrok, kis építmények. A tapolcafői Döbrés szőlőhegy eddig nem rendelkezett ilyen hangulati elemmel, ezért a kertbarát kör tagjai úgy gondolták, hogy pótolják ezt a hiányt. Most, a 3. Döbrési Bor- út alkalmával egy kis emlékhely felavatásával tisztelgünk Szent Orbán, a szőlősgazdák patrónusa előtt. Az emlékhely kialakításának ötletét az itt látható, felajánlásként kapott szőlőprés adta. A borkészítés egyik legnagyobb becsben tartott eszköze a prés. Ezt a több mint százéves prést felújítottuk azzal a céllal, hogy a nagyközönség elé tárjuk. Ekkor ötlött fel bennünk a gondolat, hogy a kiállított prés mellé egy táblát helyezünk, mely a Döbrés szőlőhegyet hirdeti, megjelölve a szőlősgazdák patrónusát, Szent Orbán pápát. Legyen ez az emlékhely a mindenkori Döbrés szőlőhegy szőlősgazdáinak „emlékműve” is, mely hirdeti a szőlőművelés színterét – fogalmazott Somogyi Zoltán.

A Tapolcafői Forrás Népdalkör a borról szóló népdalcsokrot adott elő
Fotó: Olvasó/Megyeri László

Az emlékhelyavatás és a 3. Döbrési Borút emlékére a tagok egy szalagot tűztek a kertbarátzászlóra. A tapolcafői kertbarátkör elnöke megjegyezte, a zászló éke a különböző alkalmakkor ráerősített szalag. A most felhelyezett második szalag a közösségük hagyománytiszteletét példázza, míg az első a szüreti felvonulás szalagja.

Az avatóbeszéd után megkezdődött a borkóstolás. A vendégek az erre az alkalomra készített emlékpohárral a kezükben sétálhattak a szőlőhegyen, ahol a szőlőterületek és a borospincék előtt a borosgazdák jóvoltából végigkóstolhatták a tapolcafői döbrési nedűket. A rendezvény hangulatát tovább fokozta a pincesoron, az árnyas cseresznyefa alatt Kossuth Gergő énekművész Ördög bújt a vonóba… című műsora.

A Tapolcafői Kertbarátkör Egyesület a rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázati támogatásából finanszírozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában