Egymást erősítő sorstársak

2021.07.18. 20:00

Minden huszonötödik nőnél kialakul hazánkban a mellrák

A IV. Lélektől-lélekig Érzékenyítő Fesztivál, a Veszprémi Petőfi Színház élményekkel teli, lelket feltöltő háromnapos programja keretében a Fagyöngy Egyesület tájékoztatókat és szűrővizsgálatokat tartott a színházkerttel szemben kihelyezett sátorban a mellrák elleni küzdelem fontosságára felhívva a figyelmet.

Rimányi Zita

A Fagyöngy Egyesület tagjainak, önkénteseinek, segítőinek egy csoportja az Érzékenyítő fesztiválon

Fotó: Pesthy Márton / Napló

Lángné Janni Margit, az egyesület alapító elnöke elmondta, hogy a fesztivál keretében a hozzájuk fordulók orvos által végzett tapintásos szűrővizsgálaton vehettek részt és négyszemközt kérdezhették problémáik kapcsán a szakembert. Egy tesztet is kitölthettek, amelyből kiderülhetett, beleestek-e a mellrákkal kapcsolatos gyakori tévhitek valamelyikének csapdájába. Például kevesen tudják, hogy férfiaknál is előfordul ez a betegség, ha körükben sokkal ritkább is, mint a nőknél.

Lángné Janni Margit a Fagyöngy egyesület vezetője
Fotó: Pesthy Márton / Napló

Az se eléggé széles körben köztudott még, hogy hazánkban harminc és hatvan éves kor között hívják a hölgyeket rendszeresen, évente mammográfiai szűrésre. S Magyarországon mennyire gyakori a mellrák? Kevesen tippelték meg helyesen a kérdőívet kitöltők. Ugyanis sajnos minden huszonötödik nőnél kialakul. Ezért olyan fontos az önvizsgálat, amit a Fagyöngy tagjai, önkéntesei a helyszínen egy erre szolgáló modellen meg is mutattak, az érdeklődők gyakorolhatták a fogásokat. Hiszen az időben felfedezett csomók életet menthetnek. Ha a gyanú felmerül, a háziorvoshoz érdemes fordulni vagy akár nőgyógyászhoz.

Jó tudni azt is, hogy a mellrák fiatalokat is érint. Valamelyest lehet csökkenteni kialakulásának esélyét, ahogy sok más betegség esetében, gyakori mozgással, helyes táplálkozással és a tartós stressz csökkentésével.

A Fagyöngy Egyesület tagjainak, önkénteseinek, segítőinek egy csoportja az Érzékenyítő fesztiválon
Fotó: Pesthy Márton / Napló

 

Az emlőbetegek, gyógyultak és támogatók veszprémi önsegítő csoportja 1990-ben alakult meg klubként, 2013 óta működik egyesületként. A soraiba tartozók erősítik, segítik egymást, a betegek, a családtagjaik is, tapasztalataikkal, bátorító szavakkal is. Hatvanöt tagja van a Fagyöngynek, de havonkénti találkozóik, rendezvényeik nyitottak, várják az érdeklődőket. Szerveznek többek közt tájékoztató előadásokat, pszichológus, onkológus, gyógytornász bevonásával, önismereti, relaxációs tréningeket, mozgásos foglalkozásokat, kirándulásokat. Októberben idén is szeretnék megtartani a mellrák elleni figyelemfelhívó sétájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában