Tanfolyamokon készítik fel az idős résztvevőket a modern digitális kor kihívásaira

A Jókai Mór Városi Könyvtár számítógépes tanfolyamain segítő türelemmel zárkóztatják és készítik fel az idős résztvevőket a modern digitális kor kihívásaira.

Laskovics Márió

Egy tanfolyamon nyolcan vehetnek részt. Balra elöl Mayer Attila, jobbra hátul Réfi Istvánné

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Jókai Mór Városi Könyvtárban már több mint tízéves hagyomány, hogy számítógépes tanfolyamokon fejlesztik az idős generáció digitális készségeit. Idén nyáron szintén indult képzés, a kezdő és a haladó csoportban egyaránt nyolc fő vesz részt, tudtuk meg a tanfolyamokat szervező és tartó Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezetőtől.

– Célunk, hogy a nyugdíjasok is elsajátítsák alapvető szinten a számítástechnikai tudást, a számítógép-kezelést és az internethasználatot. A járványhelyzetben nem tudtunk órákat tartani, ezúttal viszont közel negyvenen jelentkeztek az első felhívásunkra. Két kezdő és két haladó tanfolyamot indítottunk. Mindegyik négy, kétórás alkalomból áll. Szeptembertől pedig folyamatosan indítjuk az újabb tanfolyamokat a jelentkezés függvényében, húszan már érdeklődnek iránta – számolt be a szakmai vezető.

Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezető az egyik kezdő csoport tagjaival
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Polovitzerné Antal Mónika az idősek készségszintű digitális felzárkóztatása kapcsán megjegyezte, manapság már a legtöbben rendelkeznek otthon laptoppal, tablettel, okostelefonnal, de az eszközökön szinte csak azon legalapvetőbb műveletekre képesek, amiket a mindennapok során már rutinszerűen végrehajtanak. Ezen túl félnek attól, hogyha bármi ismeretlenre kattintanak, akkor valamit rosszat tesznek.

– A kezdő tanfolyamon lényegében megismertetem velük a laptop felépítését, az alapvető beállításokat, az asztal vagy kezdőképernyő megjelenését, és azon hogyan tudnak programokat telepíteni, elindítani, a billentyűzet és az egér kezelését, valamint az internetes kereső használatát, képek keresését, lementését. Lényeg, hogy biztonságérzettel merjék kezelni a digitális eszközeiket. A haladó csoportban főként a készüléken tárolt adatok mappákba történő rendezését, külső adathordozóról, például pendrive-ról, mobiltelefonról, fényképezőgépről a másolást, illetve a közösségi médiában javasolt beállításokat tanuljuk. A gyakoroltakat írásos formában is kézhez kapják a résztvevők – részletezte Polovitzerné Antal Mónika, aki úgy tapasztalja, nagy népszerűségnek örvend a jó hangulatú képzés, szájról szájra terjed a híre. Az elsősorban helyi, de a környező falvakból is érkező idősek eleinte tán idegenkednek a kérdéseik feltevésétől, de a tananyag előrehaladtával felbátorodnak, jól érzik magukat és hasznos tudással térnek haza.

A szakmai vezető előrevetítette, szeptembertől igény és érdeklődés szerint kiscsoportos interaktív előadásokra lehet számítani, ahol a digitalizáció generálta témákat beszélnék át, úgymint az elektronikus ügyintézést, az online vásárlást, az e-könyveket, az okoseszközöket, az internetes adatvédelmet.

Egy tanfolyamon nyolcan vehetnek részt. Balra elöl Mayer Attila, jobbra hátul Réfi Istvánné
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mayer Attila nyugdíjas úgy nyilatkozott lapunknak, szüksége van a számítógép jobb megismerésére. Korábban ritkán használt digitális eszközöket, tudása a mobiltelefonon a gyermekeitől megtanultakig terjedt. Némely dolog ismétlés volt számára, de új ismeretekre szintén szert tett, és részt venne a haladó képzésen is. – Sok olyan nyugdíjas van, aki a külföldön élő rokonait csak számítógépen keresztül láthatja, ezért muszáj megismernünk ezen eszközök kezelését – fűzte hozzá.

Réfi Istvánné nyugdíjas korábban egyáltalán nem használt digitális eszközöket, de úgy véli, haladni kell a modern korral. Örül az ingyenes lehetőségnek, a türelmes és segítőkész oktatásnak, hogy kulturált körülmények között tanulhatja meg az alapvető számítógép-kezelést, hogy a tanfolyam elvégzésével majd a digitális térben is tarthatja a kapcsolatot az ismerőseivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában