Becsengetésre készülve

2021.08.17. 11:30

Már sokan beszerezték a tanszereket az új tanévre

Hamarosan ismét becsengetnek, megkezdődik az iskola. Az új tanévre már sokan beszerezték a szükséges tanszereket, de olyan is akad, aki augusztus második felére hagyja a bevásárlást.

B. Virág Rita, Tóth B. Zsuzsa

Mátyás Annamária fiai – Máté, Martin és Milán–körében

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Egy tapolcai papírbolt vezetője, Kocsisné Marika úgy tapasztalja, hogy a szülők csak most kezdik megabevásárlást az iskolakezdéshez. – Az első osztályosoknak vásárolnak többnyire, ahhoz a segítségünket, tanácsainkat is kérik. A nagyobb gyerekek tanszereiből csak a minimális mennyiséget viszik, akár füzetet, tollat, színes ceruzát, mivel attól tartanak a szülők, hogy online oktatás lesz már az ősszel. Amellett sok minden megmaradt tavalyról. Nagy bevásárlások nincsenek még, de keresik a minőségi anyagú, tetszetősebb füzeteket, a kicsiknek a mesefigurás táskákat, a nagy gyerekeknek pedig talán majd huszadika után vásárolnak, addig kivárnak – mondta Marika.

Lovasi Márta, a veszprémi Rózsa Úti Általános Iskola tanítója lapunknak elmondta, azoknak kell komoly kiadással számolni, akiknek első osztályos lesz a gyermeke. Ilyenkor elég sok mindent kell beszerezni, azonban később már nem ró ehhez hasonló anyagi terhet a családra az iskolakezdés.

- Mindannyian tudjuk, hogy milyen hatalmas terhet jelent az iskolakezdés a családoknak – jegyezte meg Lovasi Márta. – Az első osztályos szülőknek a legnehezebb, ám másodiktól próbáljuk csökkenteni a kiadásokat. Például a technika- és a rajzdobozokban csak egy kis frissítést kérünk. Ha kifogyott a ragasztó, vagy egy-egy szín a festékpalettából, akkor csupán pótlásra van szükség.

– Az ecsetek, a gyurma vagy a vonalzó ugyanolyan jó használtan, mint új korában. Ceruzákból, filcekből, zsír­kré­tából szintén megelégszünk a tavalyival. Az órákon annyit kérünk, hogy legyen hegyes a ceruza és akkora, hogy kényelmesen tudjon vele írni, rajzolni a gyermek. Ha már túl kicsi, akkor nyilván le kell cserélni – hangsúlyozta Lovasi Márta. Kiemelte, a füzetek vásárlását nem lehet megúszni, ám alsóban a magyar, matematika és a környezet tantárgyakon kívül máshoz nem nagyon használnak.

– Tapasztalataink szerint a tornafelszerelés cseréjére minden új tanévben szükség van. A gyerekek egy nyár alatt is képesek több centit nőni, nemhogy egy év alatt. A megfelelő tornacipő, tornaruha anyagilag az egyik legjelentősebb kiadás – vélekedett.

Mátyás Annamária három fiú édesanyja: szeptemberben Máté a 10., Milán a 8., Martin az 5. osztályt kezdi meg.

– Évek óta az a stratégiám, hogy készülök az iskolakezdésre, vagyis összespórolom augusztusig a rávalót – tudtuk meg Annamáriától. – A fiúk szerencsére mindig tudtak vigyázni az iskolatáskájukra, azt így elég két-három évente cserélni. Legtöbbször azért van szükség újra, mert olyan sok könyvet, nehéz súlyt cipelnek nap mint nap, hogy a táska anyaga elfárad a terheléstől.

Mátyás Annamária fiai – Máté, Martin és Milán – körében Fotó: Pesthy Márton/Napló

Annamária úgy véli, nagyjából 100-120 ezer forintjába kerül majd idén az iskolakezdés. Ebben az összegben a három új tolltartó, a ceruzák, a különböző rajz- és technikacsomagok, a több tucat füzet is benne van. Jelentős hányadát teszi ki azonban az új tornafelszerelés beszerzése. – A fiúk nyáron mindig nagyon megnyúlnak, biztosan kell majd új cipő és új ruházat is. Ráadásul a két kisebb kosárlabdázik is, indul az új szezon, kellene új cipő, új edzésfelszerelés, végeredményben ez is a szeptemberi iskolakezdéshez kapcsolódik – hangsúlyozta.

A veszprémi édesanya a taneszközök beszerzésekor kerüli a multikat, inkább keres egy papír-írószer nagykereskedést, ahol összeválogatják neki a szükséges holmikat. Most is ezt fogja tenni augusztus utolsó napjaiban.

– Általában a középkategóriás árukat keresem, amelyek megfelelő minőségűek, strapabíróak. Szeretem, ha a ceruza hegye nem törik ki az első használatnál, és legyen jó fogású. Az iskolában talán csak első és második osztályban kérték a gyerekek érdekében, hogy jobb minőségű grafitot vásároljunk. Egyébként a szülők maguk dönthetnek arról, milyen márkát vagy minőséget választanak – foglalta össze Mátyás Annamária.

A 2021/22-es tanév első napja szeptember 1., szerda lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában