Gazdag programsorozat, bátorságpróbák várták az érdeklődőket Ajkán

A Molnár Gábor Műhely Alapítvány esély­egyenlőségi napjának programjaira a városban élők minden korosztálya kíváncsi volt.

Tóth B. Zsuzsa

Számos ügyességi játékot kipróbálhattak a nap résztvevői, és több szakmába is bepillantást nyertek Fotó: Györkös József

A nagy érdeklődés mellett rendezett program célja volt úgy bemutatni az esélyeket, mintha azokhoz mindenki egyenlő módon hozzáférhetne. Az eseményen képviseltették magukat a város szervezetei, megyénk szakemberei, a fellépők pedig tevékenységeiket mutatták be. A városrész önkormányzati képviselője, Dorner László alpolgármester megnyitóbeszédében Ajka polgármestere, illetve az önkormányzat nevében mondott köszöntőt. Elismeréssel szólt a rendezvény megszervezéséről, és felhívta a figyelmet arra, az alapítvány a korábbi évekhez viszonyítva az idén még kreatívabb, újszerűbb és gazdagabb ötletek megvalósításával tette változatosabbá, sokszínűbbé az esélyegyenlőségi nap programját.

Lovas Irén intézményvezető beszédében leszögezte, mindannyian különbözünk egymástól valamiben.

– Nagyon fontos, hogy elutasítsuk az előítéletes viselkedést még akkor is, ha nem mi vagyunk azok, akiket az erőszak közvetlenül fenyeget – mondta Lovas Irén.

A nap során több program várta a fiatalokat. Az Avar Ajka Nonprofit Kft. bemutatta a gyerekeknek a traktorokat, kukásautót, kipróbálhatták a szelektív hulladékhokit, a hulladéktotót és a kukatündér játékot. Az Ajkai Család- és Gyermekjóléti Központ rajzkiállítást rendezett a szelektív hulladékgyűjtés és a kere­kes­szék témakörében, de prevenciós teszteket, ügyességi feladatokat is ajánlott a diákoknak.

A Szociális Szolgáltató és Gondozási Központ az idős­otthonokban lakók igényes munkáiból állított össze tárlatot, a Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium az egészségügyi ismeretekbe engedett bepillantást. Vérnyomást és pulzust mértek, bemutatták a csecsemőgondozás, a hordágycipelés alapjait.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Devecseri Szakközépiskolája oktatói és tanulói egy csontvázzal és egy emberi törzs szétszedhető modelljével érkeztek, de a nap során betekintést kaptak az érdeklődők a hegesztők munkájába is. A Magyar Fogyatékosok Lovas Sportszövetsége Topár Zsolt irányításával terápiás lovakat mutatott be, az Ajkai Rendőrkapitányság csapaterős felszerelést vitt a helyszínre, kipróbálhatta mindenki az ittasságot szimuláló úgynevezett „részegszemüveget”, továbbá kerékpár-regisztrációt biztosítottak a lopások ellen.

Számos ügyességi játékot kipróbálhattak a nap résztvevői, és több szakmába is bepillantást nyertek
Fotó: Györkös József

A Molnár Gábor Műhely Alapítvány bátorságpróbákkal készült. Betekintést nyerhettek a gyerekek a fogyatékossággal élők mindennapjaiba, belekóstolhattak a kerekesszékes közlekedés nehézségeibe, megismerték a jelnyelvet, láthatták az alapítvány szövödéjében készült szőnyegeket, kenyereskosarakat. A legkisebbeket légvárral és ügyességi játékokkal, gokarttal, pingponggal és csocsóval szórakoztatták. A színpadon Fölföldi Lídia Kerner Mariann Más vagyok című költeményét szavalta, a Buksi-suli kutyás műsora különböző hátrányokra irányította rá a figyelmet.

A Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményének több telephelyéről érkeztek lakók a kísérőikkel, hogy zenés, táncos produkciókkal lépjenek fel. Volt önvédelmi bemutató, fellépett a Rolling Country Kerekesszékes Tánccsoport, a Fláre Beás zenekar, Hidasi Réka és Pallagi Attila, Hidvégi Ferenc blueszenész. Nagy sikert aratott az alapítvány zenekara, a népszerű Hangadók koncertje, illetve Hidasi Réka és Patrik előadása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában