Újra az iskolapadban

2021.09.02. 06:50

Megkezdődött a tanév – Továbbra is fontos betartani a járványügyi előírásokat

Szeptember elsején, szerdán 8 órakor megkezdődött az oktatási intézményekben a 2021-2022-es tanév.

B. Virág Rita

A Szilágyi-iskolában idén is felkötötték az iskolai kendőt az első osztályosoknak

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Kisebb-nagyobb korlátozásokkal indult el az új tanév a veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskolában. Barták Péterné igazgató a Naplónak nyilatkozva elmondta, kedden tizenkét 12 éven felüli tanulójuk kapott oltást, további 30 diák pedig jelezte, hogy a nyár folyamán már oltakozott.

A Báthory iskola 1. b osztályos kisdiákjai izgatottan várták az első tanítási napot Fotó: Pesthy Márton/Napló

- A koronavírus-járvány miatt iskolánkban továbbra sincs szaktantermi rendszer, mindegyik osztály csakis az osztálytermét használhatja. Megtartottuk az egyirányú közlekedést a lépcsőkön, és egyelőre minden rendezvényt igyekszünk az udvaron, szabad levegőn lebonyolítani. A tantestület döntése értelmében szülők továbbra sem jöhetnek be az épületbe. Ez alól az első három nap jelent kivételt, amikor az elsős szülők bekísérhetik gyermeküket az osztályterembe – magyarázta lapunknak az intézményvezető.

A Báthory István Sportiskolai Általános Iskolában összesen 86 első osztályos kisdiák kezdte meg tanulmányait szerdán.

Eveli Péter, a veszprémi Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója a Naplónak nyilatkozva kifejtette, közel egy hónapja készülnek munkatársaival a tanév kezdetére. Lezajlott a 12 éven felüliek oltása, a könyvosztás is. A kis épületben három első osztály kapott helyet, összesen 63 gyermekkel.

A Szilágyi Erzsébet iskolában az első napon immár hagyomány, hogy az első osztályosoknak felkötik az iskolai kendőt, ez a gesztus az egységet, a hovatartozást jelképezi. Ezt követően megtartották a Veni Sancte tanévnyitó szentmisét.

– Az iskola tornacsarnokában tartottuk meg az évnyitó misénket, amely szép, szakrális alkalom volt arra, hogy a szilágyisok a nyári szünet után újra találkozzanak. Felkészülten várjuk a tanévet, és a tavaly a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések közül többet is megtartottunk. Az intézményt továbbra sem látogathatják a szülők. Az iskolába belépve mindenkinek kötelező a kézfertőtlenítés. Mindemellett amilyen sokszor csak lehet, szellőztetjük a tantermeket – hangsúlyozta Eveli Péter.

A Szilágyi iskolában idén is felkötötték az iskolai kendőt az első osztályosoknak Fotó: Nagy Lajos/Napló

A veszprémi Bencsik Orsolya két fiú édesanyja, a nagyobbik 11., a kisebbik 5. osztályos.

– Rendkívül aktívan telt a nyár, mindkét fiú sok programon vett részt, emellett hetente többször fociedzésre is jártak. Tartalmas napokban volt részük, így aztán, bevallom, mindketten nehezen vették tudomásul, hogy elrepültek a nyári hónapok – mesélte lapunknak mosolyogva a veszprémi anyuka.

Orsolya ugyanakkor elmondta, kisebb aggodalmat érez amiatt, hogy fiatalabb csemetéje már felső tagozatos lesz, és ez azt jelenti, lényegesen több időt kell a tanulásra szánni. Alsóban megélt abból, amit órán megjegyzett, így is jó tanuló volt, ráadásul a napköziben elvégeztek minden házi feladatot. Most azonban már otthon, önállóan kell tanulnia, házi feladatot írnia. A nagyobbik szerencsére viszont már teljesen önálló.

Az édesanya megjegyezte, tart attól, hogy ősszel a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt az iskolák majd átállnak az online oktatásra, ugyanis ez munka mellett pszichésen komoly terhet ró mindenkire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában