Mérföldkő az állatvédelemben

2021.09.07. 14:00

Kutyák, macskák ivartalanításához nyújt segítséget az állam

Sikeresen zárult a Magyar falu program keretében meghirdetett, a felelős állattartást elősegítő pályázat. Közel félmilliárd forintot osztanak ki országosan a pályázaton nyertes 497 önkormányzat között, amelyből mintegy 14 ezer kutya-macska ivartalanítását végezhetik el 12 hónap alatt, illetve, ha szükséges, kaphatnak oltást és csipet az ivartalanított állatok.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Ovádi Péter, a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos tartott sajtótájékoztatót Szentgálon a felelős állattartást elősegítő pályázat eredményéről. A miniszteri biztos kiemelte, hogy mérföldkőhöz érkeztünk az állatvédelem területén, hiszen egy nagyon sikeres pályázatot sikerült lezárni. Országosan 497 nyertes önkormányzatot hirdettek ki, amelyek így összesen közel 500 millió forinthoz jutottak.

– Nagyon fontos ez, hiszen az ivartalanítási programról a szakma és a civil szervezetek is mindig elmondják, hogy nagy szükség van a kormányzati segítségre. Azt szoktuk mondani, hogy a legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik, és a nem kívánt szaporulatot egyedül az ivartalanítással tudjuk megakadályozni – hangsúlyozta Ovádi Péter, aki szerint ezzel a pályázattal is sikerült felhívni a figyelmet a felelős állattartásra, és új hidakat építettek a civil szervezetek, az állatorvosok és az önkormányzatok között. Az országgyűlési képviselő büszkén számolt be arról is, hogy a választókörzetében 17 sikeres pályázat született.

Weisz Elvira, Ovádi Péter és Pintér Krisztián a szentgáli sajtótájékoztatón Fotó: Molnár Sándor/Napló

Weisz Elvira, Szentgál polgármestere elmondta, hogy nagyon örültek a pályázati lehetőségnek, mert korábban már rengeteg problémájuk volt a nem kívánt szaporulattal és a kóbor kutyákkal. A pályázat kapcsán egy kérdőívet küldtek ki a helyi állattartóknak, amely alapján kiderült, hogy 35 kutya-, illetve macskatulajdonos család igényelné az önkormányzat segítségét az ivartalanításhoz. Ezek alapján pályáztak, és 1,2 millió forintot nyert a település az ivartalanításhoz szükséges és egyéb állatorvosi költségekre.

Az elmúlt évben 25 mentése volt a településen az Ultimátum Állatvédelmi Alapítványnak. Pintér Krisztián elnök a felelős állattartásra, a szökésbiztos környezet fontosságára hívta fel a figyelmet, hogy elkerülhető legyen a nem kívánt szaporulat. Információi szerint jelenleg 12 ezer kutya van menhelyeken, 21 ezer pedig sintértelepeken az országban. A kormány felmérése alapján 150 ezer a kóborkutya-állomány létszáma, állatvédők szerint ez a szám még valamivel magasabb is. A beazonosíthatatlan tulajdonú macskák számát pedig mintegy 1,5-2 millióra becsülik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában