A felvonulás idén elmaradt

2021.09.10. 06:50

Minden korosztályt megszólítottak a sümegi szüreti mulatság programjai

Hagyományos szüreti mulatságot rendeztek a művelődési központ udvarán a közelmúltban. A felvonulás ugyan idén elmaradt, a programok azonban így is minden korosztályt megszólítottak.

Tóth B. Zsuzsa

Nagy József főesperes, kanonok áldotta meg a szőlőharangot az ünnepségen

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Végh László polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a város ragaszkodik a szüreti mulatsághoz és a boros hagyo- mányokhoz, a szőlőtermesztéshez szintén.

– Az idei év különösen ünnep ilyen szempontból, hiszen jelentős lépés történt a sümegi bor történetében azzal, hogy Sümeg védett borterület lett. Nagy öröm, hogy a városban és környékén egyre több pincészet van. De ma azokról is szeretnék beszélni, akik otthon, hobbiszinten foglalkoznak szőlővel, borral. Sümegen az öregek között ritka volt, akinek nem volt szőlője, munka után még a bányászok is a szőlőbe mentek dolgozni, tisztelték a földet, a bort – mondta Végh László.

– Ez a szemlélet még nem veszett ki teljesen, jó lenne, ha egyre inkább teret hódítana, mindenki rendelkezne egy kis szőlővel, lenne saját bora a baráti beszélgetésekhez. Mély értelmű dolog a bor, amely a földből születik, a nap érleli, és kell hozzá az emberi munka, amelyen világunk alapul. Remélem, hogy ez mindig így lesz, mert ha nem, akkor rossz útra tévedünk. A bor segít abban is, hogy a jó úton maradjunk, vagy visszatérjünk arra – mondta a polgármester.

Nagy József főesperes, kanonok áldotta meg a szőlőharangot az ünnepségen Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Nagy József főesperes, kanonok megáldotta a szőlőharangot. A szüret hagyományos eseménye a főzőverseny, amelyen idén hét csapat indult. A zsűriben Szerencse Károlyné és Remete József bírált az illat és a tálalás szempontjából. Az első helyezett a Big Chef Group csapata, második a Bakter Braders, a harmadik a Sümeg Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület lett. Különdí- jat a Katerína, a Big Chef Group, a Bakter Braders csapat kapott. A színpadon a polgármester koccintott az Enyingi Borkedvelők Rendje, a Da Bibere Zalai Borlovagrend, a Sümegi Pannon Császári és Királyi Borlovagrend tagjaival.

A mulatságon Sümeg Város Fúvószenekara, a Sümeg Néptáncegyüttes, a Cannaro együttes, Tihanyi Tóth Csaba és Bognár Rita működött közre, a gyermekeket Rosta Géza, Vitéz László és a Réparetekmogyoró Duó, valamint a Langaléta Garabonciások műsora várta. Volt könyvszüret, levendulás játszóház, szőlőpréselés, mustkóstoló és táncház. Az ünnep szüreti bállal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában