Szolnoki János kapta a Pro Meritis érmet

A Fegyveres Erők Veszprémi Nyugállományúak Klubja ünnepélyes nagygyűlésen ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját. Az eseményen a Pro Meritis érmet is átadták.

Juhász-Léhi István

Szolnoki János vehette át a Pro Meritis érmet Porga Gyulától Fotó: Napló

Fotó: BALINT KOVACS

Ovádi Péter országgyűlési képviselő megnyitóbeszédében elmondta,Veszprém egy igazi katonaváros, ami benne van a város történelmében, az utcák levegőjében. A Fegyveres Erők Veszprémi Nyugállományúak Klubja az egyik legnagyobb múltú egyesület, történelmi léptékű. Kijelentette: a közösség felelősséggel is jár, hiszen aminek ekkora múltja van, arra odafigyelnek.

Szabó István honvédelmi államtitkár azt emelte ki: a katonai hívatás, életre szóló hivatás. Szükség van azokra az emberekre, akik évtizedekig szolgáltak a Magyar Honvédségben. A Fegyveres Erők Veszprémi Nyugállományúak Klubja 50. évfordulója rendhagyó, hiszen rengeteg tudást, tapasztalatot hordoznak a nyugdíjasok. Elmondta: „azt szeretnék, ha az emberek annyira szeretnék a katonáinkat, mint ahogy a katonáink szeretik a hazájukat”.

Szolnoki János vehette át a Pro Meritis érmet Porga Gyulától Fotó: Napló

Porga Gyula polgármester a rendezvényen elismeréseket adott át, elsőként Szolnoki Jánosnak, a klub elnökének, aki aktív korában a szentkirályszabadjai Harci Helikopter Ezrednél szolgált hivatásos honvédtisztként. A laudációból kiderült, hogy tizenkét éven keresztül volt az ezred törzsfőnöke, parancsnok helyettese. 1997-ben alezredesi rendfokozattal került nyugdíjba. Aktivitását nyugállományba helyezése után is megtartotta, belépése után egy évvel már a honvédségi nyugdíjasklub vezetőségében kapott helyet. 2020 óta ellátja az elnöki tisztséggel járó feladatokat is. 2000-ben alapító tagja volt a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének, jelenleg a szervezet elnökségének tagja. A klub érdekében végzett munkája során eredményesen hasznosítja vezetői tapasztalatait, szervezőkészségét. Kiemelkedő figyelmet fordít a kulturális, szabadidős és hagyományápolási programok szervezésére, az ilyen jellegű városi rendezvényeken való aktív részvételre. Törekszik a város más nyugdíjas szervezeteivel való együttműködésre, közös programok szervezésére. Folyamatosan figyelemmel kíséri és támogatja a város nyugdíjasai érdekében tevékenykedő szervezetek tevékenységét. Sokrétű munkájának eredményességét a Honvédelemért Kitüntető Cím II. osztályával, valamint az Aranykor Kitüntető Cím ezüst fokozatával ismerték el. 2021-ben Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere a város polgárai érdekében végzett kimagasló, példamutató közösségfejlesztő tevékenysége elismeréseként Szolnoki János részére Pro Meritis érmet adományozott.

Ugyanakkor Kecső Lajosné Veszprém város kulturális életében végzett kimagasló művészeti tevékenysége elismeréseként polgármesteri oklevélben részesül. Ugyancsak polgármesteri oklevélben részesült Hren Brunó nyugalmazott alezredes, aki Veszprém város nyugdíjas polgárai érdekében végzett példaértékű, önzetlen munkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában