Emléktáblát helyeztek el az egykori Neviki épületének falán

A Nehézvegyipari Kutató Intézet és a Veszprémi Vegyipari Egyetem sorsa együtt indult, és ma már a Pannon Egyetem viszi tovább a Neviki örökségét is. A napokban emléktáblát avattak az épület falán.

Napló

Szántó András, Nagy Bálint és Gelencsér András az emléktáblánál

Forrás: Pannon Egyetem/Sabó László

1949 tavaszán Polinszky Károly, Veszprém egyetemének későbbi rektora kapott megbízást a Nehézvegyipari Kutató Intézet (Neviki) megalapítására. Az intézet 1952-től 1992-ig működött a Wartha Vince utcai épületben. Az épületet azóta a Pannon Egyetem használja.

A Neviki egykori dolgozói tartják egymással a kapcsolatot, rendszeres időközönként jó hangulatú találkozókat szerveznek. Az emléktábla avatásán is csaknem százan megjelentek, köztük volt az egyik alapító, Nádasy Miklósné is.

Az emléktábla elhelyezését és az ehhez kapcsolódó kiállítást Nagy Bálint, a Neviki utolsó igazgatója kezdeményezte. Ünnepi beszédében kiemelte, a Neviki nagyban hozzájárult a hazai vegyipar és különösen a növényvédőszer-gyártás fejlesztéséhez. Elmondta, a Neviki által alapított Várpalotai Vegyészeti Múzeum sokat segített a retrospektív kiállítás képanyagának összegyűjtésében és rendszerezésében.

Szántó András, a Neviki egykori igazgatója megemlékezésében hangsúlyozta, hogy a megalakulástól kezdve szakmailag és emberileg is szoros volt az együttműködés a Neviki és a Veszprémi Vegyipari Egyetem között.

Ez a kapcsolat segített a megszűnés utáni időszak nehézségeinek leküzdésében is, a Neviki több munkatársa az egyetemen dolgozott tovább.

Szántó András, Nagy Bálint és Gelencsér András az emléktáblánál
Fotó: Pannon Egyetem/Szabó László

Ezt megerősítette Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora is, aki elmondta, a két intézmény közötti szakmai kapcsolat sok közös szabadalomban, kutatási eredményben realizálódott. A Neviki első telephelye az egyetemen volt. A veszprémi ipari kutatóintézetek, így a Neviki és az egyetem együttműködése révén Veszprém lett Magyarország vegyipari kutatásainak fellegvára.

A Nehézvegyipari Kutató Intézet és a Veszprémi Vegyipari Egyetem sorsa együtt indult, és ma már a Pannon Egyetem viszi tovább a Neviki örökségét is.

Egy jól működő, eredményes kutatóintézet felépítése nemcsak kőművesmunkát, eszközök, szakkönyvek beszerzését jelenti, hanem össze kell gyűjteni, fel kell nevelni azt a szakembergárdát, amely együttműködésre, eredményes csapatmunkára képes. Ez a folyamat hosszú ideig, sokszor évekig tart, de az intézet megszüntetéséhez egyetlen döntés, egyetlen nap is elegendő volt. A felhalmozódott, értékes szellemi tőke megmentéséhez hozzájárult Veszprém egyeteme is. Az emléktábla leleplezése után a jelenlévők megtekintették a Neviki történetét bemutató kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában