Természetes alapanyagokból készülnek a finomságok

Húszféle ízű házi szörpöt árul lekvárok és sok más ínyencség mellett a hajmáskéri Lukacsics Mónika a megye piacain.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Akos

Termékei között van cukros és édesítőszeres is, igyekeznek minden vevői igénynek megfelelni. Újként hat a pulton az általuk készített csalamádé. A gyümölcsöket ők termesztik, vagy éppen kint érik a természetben, úgymint a csipkebogyó, a kökény, a galagonya vagy a bodza.

– Hogy mitől jó a szörp? Talán a legfontosabb a gyümölcstartalom – hangsúlyozta a Naplónak nyilatkozva Lukacsics Mónika.

– Vagy virágból készüljön, hiszen nálunk van pitypang- és kakukkfűszörp, de készítünk zsályaszörpöt is. Csalamádét most csináltunk először, mert sok uborkánk termett idén. Mézes uborkasalátát csinálunk, amelynek a lényege, hogy fele cukor, fele méz – mondta Lukacsics Mónika.

A házi készítésű termékeknek nagy a respektjük, Lukacsics Mónika szerint azért, mert nincs bennük tartósítószer – legalábbis ő nem használ. – Üstben főzöm a szilvalekvárt, abban még cukor sincs – árulta el. – Kemény szilvalekvárt főzünk. Igyekeztünk többet elrakni, mert tavaly már karácsonykor nem tudtuk árulni, elfogyott. Ám a természet nem mindig kegyes hozzánk, ugyanis a barack elfagyott… De tavaly például nagyon sok csipkebogyó- és kökénysajtot csináltam, viszont egyelőre nem látni, hogy a kökény idén mennyi lesz. Visszajáró vendégeim is azt díjazzák, hogy természetes dolgokhoz juthatnak nálunk.

Búcsúzóul megnézzük a pultján a zakuszkát és a fűszer­olajat. Előbbi kápia paprikából, paradicsomból, vörös- és fokhagymából, sült padlizsánból készül. Halottam már pépesített lecsónak is emlegetni.

Sok fűszernövény is megterem Lukacsics Mónikáék kertjében, például kakukkfű, zsálya, rozmaring. Csináltak belőle szörpöt, de jut olajra is, amit előszeretettel használnak a népek grillezéshez, salátához, tésztához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában