olcsóbb, tisztább, csendesebb

2021.10.12. 20:00

Elektromos buszokkal zöldül a veszprémi közösségi közlekedés

Öt tisztán elektromos busz áll forgalomba a városi közösségi közlekedésben jövő tavasszal, jelentették be kedden.

Marton Attila

20211012 Veszprém Városháza. Zöldbusz sajtótájékoztatója. Porga Gyula polgármesterrel. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az utóbbi napokban egy mintaprojekt révén már járja a város útjait egy olyan elektromos busz, amelyből öt új forgalomba áll jövőre Veszprémben, mondta el Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Kiemelte, a Zöld busz program első pályázatát májusban zárták le, ennek eredményeként tíz nagyvárosban 123 buszt cserélnek le elektromosra 24,5 milliárd forintból.

Steiner Attila, Ovádi Péter, Porga Gyula, Weingartner Balázs és Hoyos György Fotó: Pesthy Márton/Napló

Steiner Attila elmondta, a kormány az elektromosbusz-beszerzés 80 százalékát finanszírozza a pályázaton nyertes településeknek, míg a töltőhálózat kiépítésének költségét 60 százalékban állják. Hangsúlyozta, egy dízelüzemű járműhöz képest kilométerenként mintegy hatvan forinttal olcsóbb egy elektromos busz üzemeltetése. Emellett évente közel 60 ezer kilogrammal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki egy elektromos busz, és a zajterhelése is jóval alacsonyabb egy hagyományos üzemű járműhöz képest.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) felidézte, 2022 januárjában a város teljes buszflottáját lecserélik: 42 új MAN Euro 6 szabványnak megfelelő dízelüzemű jármű áll forgalomba, majd májusban öt MAN elektromos busz is a flotta része lesz. Az öt elektromos busz beszerzéséhez közel 650 millió forint támogatást nyert el Veszprém, amelyhez 230 millió forint önerőt tesz az önkormányzat. Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) köszönetet mondott a kormányzati segítségért, valamint hangsúlyozta, az infrastrukturális beruházásoknál figyelembe veszik a fenntarthatóság szempontjait. Emlékeztetett, azért is indította el a kistelepüléseken a szimbolikus Unokáink fája programot, mert a mai döntéseinkkel felelősek vagyunk a jövőért.

Hoyos György, az MAN Kamion- és Buszkereskedelmi Kft. buszüzletág-igazgatója elmondta, a világ jelenleg legmodernebb autóbuszai érkeznek Veszprémbe. Hozzátette, Veszprém európai szinten is kiemelkedő azzal, hogy egy lépésben lecseréli a buszflottáját. Az elektromos buszról szólva elmondta, a 12 méter hosszú, alacsony padlós jármű 80 utast tud szállítani, és 480 kilowattórás erőforrásával fajlagosan egy dízelbusz teljesítményét biztosítja.

Weingartner Balázs, a Zöld busz programot szeptembertől koordináló Humda Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a kevésbé környezetszennyező, zöldebb közlekedési eszközök minél szélesebb körű használata, a modernebb járműállomány és a fenntarthatóság egyaránt fontos számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában