Szívügyük az egészség

2021.10.14. 11:30

Előadások és tapasztalatcsere a füredi kardiológiai kongresszuson

Hatvanöt esztendőre tekint vissza Balatonfüred és a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) együttműködése.

Kovács Erika

Veress Gábor professzor, a szívkórház főigazgatója, Merkely Béla, az MKT tiszteletbeli elnöke, Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Csanádi Zoltán professzor, az MKT elnöke, Becker Dávid, a társaság leendő elnöke és Járai Zoltán, a társaság főtitkára az elnöki asztalnál

Fotó: Penovác Károly/Napló

Ebből az alkalomból elültették a szívek fáját a Tagore sétányon, majd megnyitották a kardiológusok négynapos országos tudományos kongresszusát a Füred Hotelben szerdán, melyen részt vesz Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, az MKT tiszteletbeli elnöke is.

Egy tulipánfa elültetésével kezdődött a kongresszus szerdán délelőtt, melyen az alkalomhoz illően a szívek fájának nevezték el a növényt Balatonfüreden, ahol 65 éve rendezik meg ezeket a tanácskozásokat. Bóka István polgármester a sétánynál kiemelte, a fa elültetését Csanádi Zoltán professzor, az MKT elnöke kezdeményezte két évvel ezelőtt a tavalyra tervezett kongresszus apropóján, mely elmaradt a járványhelyzet miatt. – Idén nyárra leküzdötte Magyarország a koronavírust, így újra megindulhatott az élet – mondta a polgármester.

Járai Zoltán, Bóka István, Csanádi Zoltán és Veress Gábor a Tagore sétányon elültetett tulipánfa mellett Fotó: Pesthy Márton/Napló

Bóka István örömmel szólt arról, hogy ismét a város adhat otthont a kongresszusnak, mely egyik emblematikus rendezvénye Fürednek. Méltatta az egészségügyben dolgozók munkáját, külön kiemelve az Állami Szívkórházat az oltások megszervezése kapcsán. – Adjon inspirációt a kardiológusoknak Füred, élvezzék a város gyógyító klímáját, ahogy egykor a híres indiai költő, Rabindranath Tagore írta: „Majdnem az egész világot bejártam, de az égnek és a víznek ezt a csodálatos szépségét, amely Balatonfüreden, a vízparton gyönyörködtet, sehol megra- gadóbbnak nem láttam” – idézte Bóka István a költőt, aki a szívkórházban nyerte vissza egészségét 1926-ban.

– A fa az életet szimboli- zálja, aki elülteti, bízik a jövőben. Fát főleg az utódoknak ültetünk – jegyezte meg Csanádi Zoltán professzor, az MKT elnöke, majd hozzátette, a szívek fája annak a hatvanöt évnek is emléket állít, ami összeköti a magyar kardiológiát, a szívgyógyászatot és Balatonfüredet. A füredi kongresszus nemcsak tudományos, szakmai tapasztalatcserét jelent a 4000 tagot számláló társaságnak, hanem összetartó, közösségmegtartó erő is, melyben nagyon fontos az állandó helyszín. Az elnök üdvözölte a város elöljárójának támogatását, elismeréssel beszélt Füred értékeiről, az ország egyik legszebb sétányáról és az emlékfákról. – Legyen tartós a szívgyógyászok kapcsolata a várossal, a szívek fája legyen a remény fája a szívbetegeknek – hangsúlyozta a professzor.

A köszöntők után a szónokok, valamint Járai Zoltán professzor, az MKT főtitkára és Veress Gábor professzor, az Állami Szívkórház főigazgatója elültette a szívek fáját, majd aláírták az emlékkönyvet, melyet Balatonfüred és az MKT hatvanöt esztendős együttműködése emlékére készítettek.

Veress Gábor professzor, a szívkórház főigazgatója, Merkely Béla, az MKT tiszteletbeli elnöke, Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Csanádi Zoltán professzor, az MKT elnöke, Becker Dávid, a társaság leendő elnöke és Járai Zoltán, a társaság főtitkára Fotó: Penovác Károly/Napló

 

A tudományos kongresszus délutáni megnyitóján köszöntötte a megjelenteket Veress Gábor professzor főigazgató, Bóka István polgármester, Csanádi Zoltán professzor, az MKT elnöke és Járai Zoltán, a társaság főtitkára, majd elismeréseket adtak át. Préda István professzort 80. születésnapján Duray Gábor kardiológus főorvos méltatta. A négynapos rendezvény fő témái között egyebek mellett a koszorúér-betegségek, a kardiovaszkuláris prevenció és rehabilitáció, a szívritmus­zavarok diagnosztikája és kezelési módszerei, a szívbillentyű-betegségek, illetve a szívelégtelenség szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában