Több mint 4,5 millió forint értékben vásárolt karbantartó gépeket Vanyola

Harminc díszfával gazdagodott a falukép, valamint újonnan beszerzett kommunális eszközök használatával szépülhetnek ezentúl a közterületek.

Laskovics Márió

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a Magyar falu programról szólt a kommunális eszközök átadóján

Forrás: önkormányzat

Az Agrárminisztérium által indított Településfásítási program keretében harminc darab díszfát ültettek el, illetve a Magyar falu programban (MFP) beszerzett kommunális eszközöket adtak át a községben múlt pénteken.

– A Szalmaváron kivágott nyárfák helyére keskenylevelű kőriscsemetéket ültettünk el. Pótolni szerettük volna, nemcsak a látvány miatt, de azért is, hogy javítsa az itt élők és az átutazók közérzetét. A fák megkötik a szén-dioxidot, javítják a talaj és a levegő minőségét, tehát hasznosak, árnyékot is nyújtanak. Kínai közmondás szerint, ha a egy évre tervezel, ültess rizst, ha húsz évre tervezel, ültess fákat – jegyezte meg beszédében Varga Rita polgármester, kérve a lakosságot, hogy jó gazda módjára vigyázzanak az elültetett fákra és azok környezetére.

Mint elmondta, több mint 4,5 millió forint értékben tudtak vásárolni eszközöket: két fűnyírót, platóra szerelhető lombszívót, gyomirtó és padkatisztító kefét, ágdarálót, motorfűrészt, valamint levélfúvót a közterületek karbantartására.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a Magyar falu programról szólt a kommunális eszközök átadóján Fotó: önkormányzat

– Ezen eszközök segítik és megkönnyítik a fizikai dolgozóink munkáját. Őket is kérem, hogy becsüljék meg, rendeltetésszerűen használják a gépeket. Munkájukhoz szorgalmat és egészséget kívánok – fűzte hozzá a faluvezető.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő felszólalásában méltatta az Agrárminisztérium és a kormány kezdeményezését. Kiemelte, a fasor telepítése a jövő nemzedékének szól, nekik már komoly árnyékot fog nyújtani. Felidézte, két ütemben lehetett pályázni az előnevelt, ezért több öntözést, gondozást igénylő fákra. Általában 10 ezer lélekszám alatti települések jelentkeztek. Mindkét ütemben országosan egyaránt 12 ezer facsemetét ültetnek el. A közterületi eszközök kapcsán elárulta, az út- és járdaépítés mellett ez a legnépszerűbb alprogram a MFP-ban. A környékről 62 település pályázott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában