Kiállítás

2021.11.23. 16:00

Sanghajban mutatkoztak be a herendi porcelánok

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. műalkotásaival és kiemelt támogatásával, Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa, a Sanghaji Képzőművészeti Múzeum és Herend kínai partnere együttműködésével kerül bemutatásra a magyar kulturális örökség egy fontos szelete, a herendi porcelán a kínai nagyközönségnek a Hudec László tervezte egykori Madier-villában.

Napló-információ

Forrás: Herendi Porcelánmanufaktúra

A herendi porcelánművészet remekei első alkalommal mutatkoznak be önálló művészeti tárlat keretében a távol-keleti országban. A kiállítás szervesen kapcsolódik a Herendi Porcelánmanufaktúra kulturális missziójához, amelynek keretében az elmúlt évtizedben mintegy 150 herendi kulturális kiállítás nyílt világszerte, ezzel is hozzájárulva a pozitív országimázs építéséhez – hangsúlyozza Simon Attila vezérigazgató.

 

Fotó: Herendi Porcelánmanufaktúra

A több mint száz herendi porcelánalkotást felvonultató tárlaton az érdeklődők a világelső porcelánmanufaktúra legnevesebb mintáit csodálhatják meg, így bemutatják a Viktória-, Apponyi-, Rothschild- és Royal Garden-szetteket is. A helyszín ugyanakkor kötelez, így a kiállítás szerves részét alkotják majd a 19. században tervezett kínai mintákkal díszített herendi szervizek. Az egyedülálló tárlat 2021. november 19-én zártkörű megnyitóval vette kezdetét. Az érdeklődők november 20-tól december közepéig tekinthetik meg a közelgő karácsonyi és az azt követő kínai újévi időszak ünnepi hangulatában berendezett kiállítást, illetve vehetnek részt tárlatvezetéseken.

 

Az 1922-ben megépített, Hudec László tervezte hófehér villaépület az egykori francia selyemkereskedő, H. Madier számára készült, majd később Chen Yi, Sanghaj első polgármesterének rezidenciájaként szolgált. Az elegáns villa ma a Sanghaji Képzőművészeti Múzeumnak ad otthont.

Fotó: Herendi Porcelánmanufaktúra

Az ünnepélyes megnyitón a kulturális és üzleti élet képviselői vettek részt. A Shanghai Magyar Főkonzulátus részéről Bolla Szilárd főkonzul, a Shanghai Képzőművészeti Múzeum részéről Zhang Xinyi múzeumigazgató mondott beszédet, majd felolvasták dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójának ünnepi köszöntőjét. A beszédeket a kínai protokoll szerint megrendezett szalagátvágás követte, majd tárlatvezetést tartottak a megjelent vendégeknek. Az elkövetkező hetekben tárlatvezetések lesznek a helyi diplomatáknak, üzletembereknek, a shanghai magyar közösségnek és a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem magyar szakos hallgatóinak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában