kétnapos ünnepségsorozat

2021.11.14. 20:00

Újbor és libasült – Márton-napok a pápai kastélyudvaron

Színpadi programokkal, ízletes borokkal, valamint libaételekkel várták pénteken és szombaton a kikapcsolódni vágyókat az Esterházy-kastély udvarán a Szent Márton-napi újbor ünnepe keretében.

Polgár Bettina

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A kétnapos ünnepségsorozat péntek délután a Pápai Nyugdíjas Egyesület Énekkara és Irodalmi Köre fellépésével vette kezdetét, majd a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület, a Berka Együttes és a Zűrös Banda felelt a hangulatért.

Szombaton délelőtt A Somlói borvidék jelene és jövője címmel szerveztek előadást az Esterházy-kastélyban, majd délután a Csavar Színház Nagyidai cigányok című előadása alapozta meg a hangulatot, akiket a Somló Banda követett a színpadon.

 

A rendezvény nyitóünnepségét szombaton késő délután tartották, melyen Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket, felelevenítve Szent Márton életútját és a hozzá kapcsolódó néphagyományokat.

Unger Tamás, Pápa alpolgármestere, a Somlói Borrend Egyesület elnöke köszöntőjében kiemelte, a város számára kellemes kötelesség egy ilyen rendezvény megtartása. – Mondhatjuk, hogy a Márton-napi rendezvény a Pápai csülök-, cicege- és borfesztivál kistestvére, hiszen szeptemberben elindul a szüret, november 11. környékén pedig lezárul, és meg lehet kóstolni az újbort – mondta. Hozzáfűzte, a Somlói Borrend Egyesület pályázati támogatás révén idén szervezőként is jelen volt a rendezvényen.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Szent Márton-napi újbor ünnepének évről évre kiemelt eseménye az újborszentelés, melyet ez alkalommal Salgó Ferenc címzetes esperes, kanonok, plébániai kormányzó végzett el. – A szentelések, megáldások azt a célt szolgálják, hogy Isten ajándékait valóban úgy használjuk, hogy a javunkra váljanak. Így áldom meg ezt a bort, hogy testi-lelki javára szolgáljon mindenkinek, aki megízleli, mértékkel fogyasztja – fogalmazott Salgó Ferenc.

A borlovagavatás ceremóniájába Polgárdi Sándor, a Somlói Borrend Egyesület ceremóniamestere avatta be a résztvevőket, majd az egyesület két tagja, Mészáros Csaba és Kovács Zoltán mutatta be az úgynevezett lopózás folyamatát.

A rendezvény ideje alatt a kastélyudvaron felállított faházakban libaételekkel, ízletes nedűkkel és egyéb ínyencségekkel várták a résztvevőket. A kétnapos programsorozatot a Liba Tour nevű vetélkedő sorsolása, majd a Cimbaliband fellépése zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában