Fényajándék az ünnepre

2021.12.03. 06:51

Élő adventi kalendárium Cseszneken - Minden este más ablak világít

Elkezdődött a szentestéig tartó visszaszámlálás több településen is az élő adventi kalendá­riumban, melynek lényege, hogy mindennap egy új ablakban jelenik meg a hónap napját jelző szám, a község más-más házánál készítenek hozzá fénydíszt.

Rimányi Zita

Ivanovics Balázs és Nagy Annamária a cseszneki élő adventi kalendárium díszes első számánál

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az ablakkalendárium már több községben szokássá vált, idén azonban ezt a hagyományt is részben átalakította a koronavírus-járvány. Ugyanakkor jelentőségét is növelte. Ugyanis kevesebb rendezvényt tarthatnak a közösségek karácsony előtt, viszont a településszerte kivilágított ablakokhoz többen elsétálhatnak. Ezért szervezték meg az élő adventi kalendáriumot Cseszneken is, most először. Trieblné Stanka Éva Re- náta polgármester elmondta, hogy a fertőzésveszély miatt arra kérték a résztvevőket, ne tartsanak kóstoltatásokat, ne kínálják a házuknál a fénydíszt megcsodálókat teával, forralt borral és süteményekkel, ahogy azt korábban más településeken szokták. 

Fontosnak tartják ugyanis, hogy a betegség átadásának esélyét minimalizálják. Talán jövőre már ezzel is kibővíthetik és még meghittebbé tehetik ezt a kedves akciót. Az biztos, hogy a kivilágított számokat keresőket azzal segítik, hogy annak a háznak megjelenik a fotója a falu internetes közösségi oldalán, ahova másnap érdemes elmenni sötétedéskor. 

Az összetartozást erősíti a világító adventi ablakkalendárium. Idén megszervezték többek között Bakonybélben, s akad, ahol ezt a játékot azzal teszik kalandossá, hogy verses rejtvény ad útbaigazítást az aznapi helyszín, a fénybe öltözött ablak megtalálásához, és aki az összeset lefotózza, az jutalmat kap. Azt is bizonyította már ez a kezdeményezés az elmúlt években, hogy krea- tivitásra ösztönzi a lakókat. Jégvirágokkal, angyalkákkal is díszítették már portáikat az adventi naptár szereplőiként, saját készítésű munkáikkal, s a közös alkotás során összegyűlt egy-egy család minden tagja. 

Cseszneken az egyes szám kivilágítását december 1-jére az egyik helyi vendéglő készítette el. Vezetője, Ivanovics Balázs és felesége, Nagy Annamária elmondta, hogy vállalkozóként, helybeliként is szeretnének minél többször szerepet vállalni a falu életében. Az adventi kalendárium számának elkészítéséhez több munkatársuk is hozzájárult ötlettel. Nem szerettek volna többségében készen vett dekorációkat használni. Így például üres konzervdobozokat is pirosra festettek gyertyatartónak, ugyanis fontosnak tartják az újrahasznosítást, s másokat is hasonló kreativitásra szeretnének ösztönözni munkájukkal.

Ivanovicsék vendéglője ünnepi díszbe öltözött
Forrás: Rimányi Zita/Napló

Kíváncsiak rá, kik hogyan oldják meg majd a saját ablakukban az adventi fénydíszítést az elkövetkező napokban Cseszneken, amikor rájuk kerül a sor. Ivanovicsékra egyébként még egyszer jut feladat az idei ablaknyitogató játékban, mert családi házuknál lesz majd még egy szám kivilágítva szenteste előtt. Azt még nem árulhatjuk el, melyik nap.

– Apróságnak tűnik az élő adventi naptár megszervezése, a hozzá csatlakozóktól se kell sok munka hozzá, mégis nagy dolog, jelentősen hozzájárul a közösségépítéshez. A pár éve falunkba költözöttek is érezhetik általa, hogy részt vehetnek a település életében – fogalmazta meg a férfi és neje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában