Fejlesztés

2021.12.01. 06:50

Letették a pápai református óvoda alapkövét

Ünnepélyes keretek között helyezték el az Édenkert Pápai Református Óvoda új épületének alapkövét.

Polgár Bettina

Az intézményben a 2022/23-as nevelési évben kezdik meg munkát. A Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjának köszönhetően 3048 új óvodai férőhelyet és 354 munkahelyet hoznak létre országszerte; mindez a kormány 35 milliárd forintos támogatásával valósul meg. A Dunántúli Református Egyházkerület tíz intézményét érinti a fejlesztés. Az ünnepségen és az alapkő letételében az Édenkert Pápai Református Óvoda kisgyermekei is közreműködtek.


A pápai alapkőletétel alkalmával Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházmegye esperese, Nemes Pál egyházkerületi főgondnok, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Áldozó Tamás, Pápa polgármestere és Tunnerné Buzás Éva, az Édenkert Pápai Református Óvoda vezetője köszöntötte a jelenlévőket. Steinbach József úgy fogalmazott, fontos a legfogékonyabb korban elhinteni a magot, amikor a gyermekek a legnyitottabb szívvel, értelemmel fogadják a bibliai történeteket, az Istenről szóló tanítást, a keresztyén kultúra kincseit. 


Nemes Pál hangsúlyozta, a Magyarországi Református Egyházban az évszázadok során mindig kiemelt szerepet töltött be az oktatás. – Ajándéknak tekintjük gyerekeinket, és szeretnénk úgy hitre nevelni őket, hogy utána felnőttként se térjenek el attól – mondta. Soltész Miklós rámutatott, a református egyház, a református közösség szerte az országban hatalmas feladatot vállalt: 73 helyszínen, 60 településen építenek, illetve újítanak meg óvodákat; ebben vállalt részt a Dunántúli Református Egyházkerület. 


Áldozó Tamás kiemelte, aki körbenéz Pápán, azt látja, hogy a város bölcsődét újít fel, a református gyülekezet elhelyezi egy óvoda alapkövét, az evangélikus közösség nemrég átadta az új iskola épületrészét, eközben épül a református kollégium internátusa, a Türr István Gimnázium felújítása pedig néhány hónapon belül megkezdődik. – Kérdezhetnék, hogy mire ez a nagy tüsténkedés, amikor azt halljuk, hogy kevés gyerek születik, amikor fennáll annak a lehetősége, hogy nem lesz, aki ezekbe az intézményekbe járjon. Mind hisszük, hogy ez nem így lesz. Amikor nehéz idők jönnek, akkor kell minden energiát a jövő építésre fordítani. Ennek a városnak a közössége is ezt teszi – mondta a polgármester. 


Tunnerné Buzás Éva köszönetét fejezte ki az óvoda dolgozói nevében. Mint mondta, nagy megtiszteltetés, hogy részesei lehetnek ennek a különleges alkalomnak. 

 


A pápai óvoda alapkövének időkapszulájában elhelyezett iratot Steinbach József, Nemes Pál, Márkus Mihály, Szakács Gergely lelkipásztor, Gyimóthy Lajos gyülekezeti főgondnok, Soltész Miklós, Áldozó Tamás, Tunnerné Buzás Éva, valamint Nagy Szabolcs, a kivitelező Kovácsi-Fal Kft. ügyvezetője írta alá. Az ünnepségen és az alapkő letételében az Édenkert Pápai Református Óvoda kisgyermekei is közreműködtek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában