Elkoptak a lépcsősorok

2022.01.12. 21:00

Felújítják a pápai református templom lépcsősorát

A Március 15. téri református templom főbejárati lépcsőzetének felújítása miatt a következő hetekben a hívek az oldalsó bejáratokon térhetnek be az imahelyre. A református egyházközség pályázati forrásból és a hívek adományaiból újítja fel a lépcsőket.

Laskovics Márió

Forrás: Laskovics Márió/Napló

Szakács Gergely vezető lelkipásztor a Naplónak nyilatkozva elmondta, a rekonstrukciót az indokolta, hogy az 1941-ben felszentelt pápai imahely több mint nyolcvanéves lépcsőzetének nem megfelelő az alapzata, az idő folyamán megsüllyedt és megkopott. 

 

– A vizsgálatok során derült ki, hogy habár az oszlopos előtér alatt rendes alap, a lépcsőfokok alatt viszont csak tömörített föld van, nincs alábetonozva. A hosszú évtizedek alatt sokféle időjárási viszontagság érte az 1930-as években készült lépcsősort, melyek következtében a fokok el ugyan nem törtek, de felszínileg megsérültek, megkoptak. Ezért a kivitelező elhordta a földet, újraalapozza a lépcsőzetet, a lépcsőfokokat pedig elbontották a szakemberek a szükség szerinti újracsiszoláshoz, javításhoz – jegyezte meg a vezető lelkipásztor. 

Forrás: Laskovics Márió/Napló

 

Mint megtudtuk, a több mint tízmillió forintos kivitelezés – mely során a Március 15. téri református templom villamos hálózatának egy része is megújul – múlt csütörtökön kezdődött el és várhatóan márciusban fejeződik be. A megújuló lépcsősor harmonikusan illeszkedhet a korábbi években szépen renovált homlokzathoz. Szakács Gergely hozzátette, a munkálatok a vasárnapi istentiszteletek rendjét nem érintik, a templomba a két oldalsó bejáraton keresztül lehet belépni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában