Bizalom, remény, küzdelem

2022.01.06. 17:30

Veszprémi szentmise diákoknak vízkereszt ünnepén

Döntsünk Isten mellett, vértezzük fel magunkat, hogy mellette maradjunk, mondta Darnai János, a Padányi Katolikus Iskola lelkiigazgatója vízkereszt ünnepén az Árpád-házi Szent Margit templomban tartott reggeli szentmisén.

Balla Emőke

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A katolikus intézmény tanulóinak egy része személyesen vett részt az ünnepi alkalmon, a diákok többsége pedig az iskolában felvételről követhette azt. A Padányi iskola lelkiigazgatója ezúttal nemcsak a diákközösséghez, de az egyházközösség képviselőihez, a misén résztvevő hívekhez is szólt. A bizalom, remény, küzdelem és felelősség jegyében indítjuk az évet, fogalmazott az atya. Azt mondta, akkor is bíznunk kell Istenben, amikor nehezebben mennek a dolgaink, félelmeink vannak, megoldásra váró problémák tornyosulnak előttünk, kilátástalannak érezzük a helyzetünket. Az előttünk álló 2022-es év Isten ajándéka, ahogyan az egész életünk.

Neki adhatunk hálát, ha sikerült egy vizsga, ha szóba tudunk állni valakivel, ha bocsánatot kérünk vagy adunk. Figyeljünk Krisztusra, tekintsünk rá és kövessük őt, éljük meg, hogy Krisztushoz tartozunk. Ha a vonatkozási pontunk Krisztus, látjuk majd az irányt, tudjuk, hogy merre tartunk, mondta. Darnai János atya felhívta a fiatalok és a jelenlévők figyelmét, hogy szánjunk időt Istenre. Fogadjuk meg az idei évre, hogy elmélyülünk az Istennel való kapcsolatban. Fogadjuk meg, hogy többet imádkozunk, fellapozzuk a Szentírást, mert az erőforrás és útmutatás számunkra. Isten Fia emberré lett, ráébreszt minket emberi méltóságunkra és megmutatja, milyen értékesek vagyunk neki. Döntsünk Isten mellett, vértezzük fel magunkat, hogy mellette maradjunk, zárta beszédét az atya.

 

A vízszentelés vízkereszt ünnepének hagyománya, a csütörtöki szentmise is ezzel kezdődött az Árpád-házi Szent Margit templomban. Víz­kereszt, epifánia vagy háromkirályok az egyik legősibb keresztény ünnep január 6-án. A IV. század elején kezdett a keresztények körében terjedni a háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának, Jézus születésének és keresztségének, valamint a kánai menyegzőnek az ünnepeként. A nyugati egyház szertartásai szerint ezen a napon vizet szentelnek, a keleti egyházban pedig a természetes vizek megáldásának van nagy hagyománya.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában