A nemzeti ünnep jegyében

2022.03.12. 11:00

Főhajtás és járdaavató Pápakovácsiban

A nemzeti ünnep jegyében zenés műsorral egybekötött főhajtást tartottak Pápakovácsiban, emellett a közelmúltban elkészült új járdaszakaszt is felavatták.

Polgár Bettina

Forrás: Polgár Bettina/Napló

Az eseményen Burghardt Ferenc, Pápakovácsi polgármestere, valamint Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket.

Burghardt Ferenc kiemelte, 1848 tavaszán forradalmi láz söpört végig Európán, ezen időszakból a magyar forradalom és az azt követő szabadságharc volt a legmeghatározóbb. – A 48-as forradalmárok tudták, mit kockáztatnak, mivel fizethetnek: a legdrágábbal, az életükkel. Ennek ellenére nem hátráltak meg. A kezdetben elért alkotmányos sikerek jogosan táplálták azt a reményt, hogy Magyarország nagyobb véráldozat nélkül is független lehet, de ez hamar illúzióvá vált. Csataterek alakultak ki a szülőföldünkön, és a magyarság felvette a harcot az elnyomó csapatokkal, egységesen küzdött a függetlenségért, a szabadságért. A forradalom leverése, a szabadságharc elvesztése sajnos elkerülhetetlen volt, és az azt követő megtorlás hosszú évtizedekig gyógyíthatatlannak tűnő sebeket ejtett a magyarságon – mondta.

- Magyarországon és szerte a világban a kisgyermektől kezdve az idős aggastyánig március 15-én kokárdát tűz a magyar a mellére, még ha külhoni szomszédja nem is érti, hogy miért teszi. A magyar azonban tudja: tiszteletből. Azon ismert hősök iránti tiszteletből, akik a forradalomban részt vettek, akik a szabadságharcban harcoltak. Olyan hősök ők, akik kivívták a nemzet tiszteletét és beírták nevüket a magyar történelembe – tette hozzá a polgármester.

Mint mondta, a forradalmi eszmék szerzői, a márciusi ifjak hittek abban, hogy a magyaroknak joga van a nemzeti függetlenséghez, az önállósághoz, a szabadsághoz, a szuverenitáshoz. Ezek ma is aktuális elvárások. – Ahhoz, hogy a forradalmi eszmék ilyen nagy horderejűek legyenek, kellett az összefogás, az egység is. Tanulnunk kell őseinktől, mind elszántságot, mind pedig elhivatottságot. Tanulnunk kell a múlt buktatóiból. Jó a történelmi hőseinkre visszaemlékezni és jó magyarnak lenni – hangsúlyozta Burghardt Ferenc.

Az alkalmon adták át a felújított Fő utcai járdaszakaszt, amelyet a Belügyminisztérium pályázatán elnyert közel 17,5 millió forintos összegből, valamint a település által hozzátett 3 millió forintból alakítottak ki. A polgármester hozzáfűzte, az elmúlt időszakban komoly beruházásokat tudtak végrehajtani a településen, melyek a lakosság érdekeit és kényelmét szolgálják; mindez a Magyar falu program keretein belül elnyert pályázatoknak köszönhető.

Forrás: Polgár Bettina/Napló

Kovács Zoltán köszöntőjében úgy fogalmazott, nagyon fontos, hogy Magyarországon megőrizzük a békét, hogy kimaradjunk a háborúból, hogy ne fegyvereket és katonákat, hanem gyógyszert és élelmiszert küldjünk a háború sújtotta övezetbe; nekünk pedig jusson országrészül, hogy járdákat, utakat építhessünk, templomokat és művelődési házakat újítsunk fel és a helyi közösségeket is tovább építsük.

Az esemény az ünnepi, zenés műsort és a koszorúzást követően az új járdaszakasz átadásával, a nemzeti színű szalag átvágásával zárult, melyen a kivitelező Kovácsi-Fal Kft. részéről Nagy Szabolcs, továbbá Kovács Zoltán és Burghardt Ferenc működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában