Tapolca

2022.04.27. 11:00

Zöld villanyáramot termel a naperőmű a Tamási Áron Művelődési Központ tetején

Naperőmű épülhet több mint 47 millió forintos pályázati támogatással a Tamási Áron Művelődési Központ tetején.

Tóth B. Zsuzsa

Növelik az energiahatékonyságot. Kisebb naperőmű épül a kulturális intézmény tetején Fotó: Tamási Áron Művelődési Központ

Puskás Ákos alpolgármester elmondta, a kisebb naperőmű mellett mérési pontokat is kialakítanak, amelyek segítik a város 16 önkormányzati helyszínén az energia optimális felhasználását. 
– Ennek érdekében Tapolca, Ajka, Balatonfüred és Várpalota januárban pályázott konzorciumban TOP Plusz pályázat keretében meghirdetett okos város projektre. A konkrét cél az önkormányzati épületek energiahatékonyságának növelése volt. A támogatói szerződés megkötése előtt állunk. Azt követően az elnyert pénzből tizenhat önkormányzati tulajdonú helyszínen helyezünk el olyan mérési pontokat, amelyek a villamos energia hatékony felhasználását, optimalizálását segítik. Az okos mérési pontok által szolgáltatott információk és egy szoftver segítségével követhető lesz, hogy mikor mennyi energia fogy a különböző mérési helyeken. A projekt központi elemeként a Tamási Áron Művelődési Központ tetején egy kisebb naperőmű épül, amely villamos áram termelésével segíti elő az okosváros-koncepció gyakorlati megvalósítását – mondta a polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában